Debat

Dansk Affaldsforening: Vi må ikke sortere borgerne fra

DEBAT: Involvering af borgerne og metodefrihed for kommunerne er kardinalpunkter i den nye ressourcestrategi, mener Dansk Affaldsforening, som repræsenterer de kommunale affaldsselskaber.
Jon David Finsen

Stud.public. Tilknyttet portalerne Altinget | Velfærdsteknologi, Altinget | Teknik, Altinget | Miljø og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Metodefriheden er kardinal, fordi one-size-fits-all ikke virker, når vi fremover skal få endnu mere ud af ressourcerne i vores affald. Det er kombinationen af metoder og teknologier, der skal sikre omstillingen.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening
Fakta
Deltag i debatten.

Send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening modtager med stor tilfredshed, at linjen nu lægges for affald som ressource i Danmark. Skal målsætningen om mere genanvendelse nås, skal borgerne engageres. Og her spiller kommuner og affaldsselskaber en nøglerolle.

Borgere og kommuner bliver afgørende
Borgerne bliver afgørende, fordi en stor del af opgaven kommer til at ligge ude i hjemmene i danskernes køkkener og indkørsler. Heldigvis vil vi rigtig gerne sortere mere. Det viser den hidtil største undersøgelse af borgernes holdninger og værdier til affald og sortering, foretaget for Dansk Affaldsforening. Undersøgelsen viser samtidig, at borgerne betinger, at sorteringen skal være nem, og den skal gøre gavn.

Vi vil gå i tæt dialog med borgerne og udvikle løsninger, der passer til netop deres hverdag, der hvor de bor. Derfor er det også positivt, at regeringen i strategien så tydeligt markerer, at kommunerne får friheden og dermed også ansvaret for at sikre omstillingen. Med friheden følger forpligtigelsen. Og ligesom kommunerne og affaldsselskaberne satte sig i førersædet, da vi skulle have affaldet væk fra lossepladserne - hvor fortsat halvdelen af Europas affald stadig ender - går vi forrest i omstillingen til ressourcesamfundet.

Metodefrihed frem for alt
Ved at sætte praktikerne og fagfolkene i kommunerne og affaldsselskaberne forrest sikrer vi de bedste forudsætninger for, at vi finder bæredygtige løsninger i synergi med kommunernes individuelle udvikling og mål inden for miljø, infrastruktur og byudvikling.

Metodefriheden er kardinal, fordi one-size-fits-all ikke virker, når vi fremover skal få endnu mere ud af ressourcerne i vores affald. Det er kombinationen af metoder og teknologier, der skal sikre omstillingen. I byerne har vi brug for fjernvarme og fleksibel strøm, der kan skubbes ind i energisystemet, når vinden ikke blæser på landet, kan organisk affald blive til biogas, som så igen kan drive rutebilen på landevejene i kommunen osv.

Metodefriheden sikrer også, at vi kan tilpasse løsningerne til borgernes ønsker og behov. I villakvartererne kan der være plads til 4-5 skraldespande i indkørslen, hvorimod der i lejligheder og baggårde er mindre plads. Det betyder ikke, at hver enkel kommune skal opfinde hvert sit unikke system, men det understreger, at vi skal tage hensyn til en lang række af forhold, når vi træffer vores valg. Herunder borgernes behov og ønsker, demografi, infrastruktur, forsyningsnet, kommunal og national samfundsøkonomi og bæredygtighed.

Vi vil samarbejde på tværs og intensivere de tætte relationer partnerskaber, kommunerne og affaldsselskaberne i dag har med borgere, forskningsverdenen, myndigheder og erhvervsliv. Det ser vi frem til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024