Dokumentation: Sådan vil Radikale gøre Danmark klimapositivt

Radikale vil med deres nye klimaudspil opnå 110 procents CO2 reduktion efter 2040 gennem omfattende grøn omlægning af virksomheder, transportsektoren og varme- og energiproduktionen. Derudover skal der rejses skov og bygges anlæg til indfangst af eksisterende CO2 i luften.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Radikale præsenterede tirsdag formiddag et klimaudspil, hvori de udfolder deres ambitioner for den grønne omstilling i Danmark.  

Med udspillet lægger Radikale op til en 80 procent CO2 reduktion i 2030, klimaneutralitet i 2040 og 110 procents CO2 reduktion efter 2040.

Partiet forventer, at den grønne omstilling vil koste 25 milliarder kroner i engangsinvesteringer.

Altinget har samlet et overblik over udspillets indhold. 

Oprettelsen af ’Danmarks Klimafond’

I udspillet foreslår Radikale at man skal etablere af en ny grøn fond, Danmarks Klimafond. Klimafonden skal finansiere engangsomkostningerne ved den grønne omstilling.

  • Fonden skal bidrage til udvikling og implementering af teknologier og anlæg, der kan indfange CO2, give støtte til at erhvervsliv og husholdninger kan omlægge produktionsapparater og varmeforsyning til grøn strøm og danmarkshistoriens største rejsning af skov.
  • Fonden skal finansieres ved at fremrykke beskatningen af kapitalpensioner. Staten får på den måde adgang til skatteprovenuet nu, i stedet for når pensionerne egentlig skulle udbetales. Det vil give fonden en startkapital på 75 milliarder kroner, som skal investeres på markedsvilkår.

CO2 afgifter

Udspillet lægger op til, at CO2 afgifter skal spille en central rolle i den grønne omstilling ved at give virksomheder og erhvervsliv incitament til grøn adfærd og omlægning. Partiet vil: 

  • En ensartet CO2 afgift for alle sektorer. I første omgang hæves afgiften til niveauet virksomheder betaler for CO2-kvoter i EU. Det giver en pris på 450 kroner per ton CO2, og en forventet stigning til 800 kroner per ton CO2 i 2026.

Grøn omlægning af produktionsvirksomheder

Radikale lægger i udspillet op til, at grøn strøm fra vindmøller og solceller skal erstatte CO2 udledende energikilder i alle kroge af det danske samfund – fra landbruget til storrumskontoret. 

  • Man vurderer, at omlægningen af dansk produktion og service til grønne energikilder vil kræve cirka 14,5 milliarder, hvis ikke omstillingen skal belaste dansk konkurrenceevne. Derfor afsættes 2 milliarder kroner til omstilling af erhvervslivets processer.
  • Til landbrugsområdet afsættes der yderligere 1,5 milliarder afsættes til at implementere og skalere nye teknologier til udvikling af landbruget og fremme af plantebaserede fødevarer.

Grøn transport

I udspillet præsenterer Radikale, hvordan de vil skabe rammerne for en grøn omlægning af transportsektoren.

  • Den grønne omstilling af erhvervslivets kørsel skal fremmes af udvidede kørselsafgifter til varebiler, krav om nul-emissionszoner i miljøzoner for varevogne og lastbiler og en milliard kroner til støtte køb af nye elektrificerede varebiler og 300 millioner til etablering af ladestandere.
  • Omstillingen af luftfarten igangsættes ved at indføre klimabidrag på flyrejser og etableringen af en luftfartsfond, som skal hjælpe branchen med at udvikle Power-to-X-teknologi og dække selskabernes merudgifter ved køb af bæredygtigt flybrændstof. 

Grøn og bæredygtig varme

Udspillet lægger op til en betydelig omlægning af varmeproduktionen. For at sikre det, foreslår Radikale at: 

  • Afsætte 1,2 milliarder kroner til udfasning af olie- og gasfyr.
  • Olie- og gasfyr udfases i 2030 og fjernvarmenettet og varmepumper udbygges og udbredes, så flere får deres varme derfra i stedet.
  • Brugen af biomassen reduceres og bæredygtighedskravene skærpes, så forbruget svarer til den bæredygtige produktion af biomasse i Danmark. Derudover skal udbygningen af biomassekapaciteten stoppes og erstattes af en plan om afvikling af biomassen på decentrale værker inden 2030.

Mere grøn strøm

Udbygning af vedvarende energikilder som vind og sol og mulighed for at lagre grøn strøm skal sikre adgang til grøn strøm i fremtiden. Udspillet foreslår: 

  • Et politisk mål om udbygning af vind og sol skal sikre tilstrækkeligt grøn strøm til i 2030 at nå en 80 procent CO2 reduktion og i 2040 at fuldende den grønne omstilling af hele samfundet.
  • Udbygning af havvind og fremrykke og øge energiøen i Østersøen med yderligere 1 GW.  
  • At afsætte 630 millioner kroner til at sikre et tættere samarbejde mellem myndigheder, byråd, staten, udviklere, miljøorganisationer og civilsamfundet.

Danmark som et klimapositivt land

Radikale lægger op til, at Danmark i fremtiden skal være et klimapositivt land. Det sikres blandt andet ved indfangst af CO2 fra luften ved hjælp af rejsning af skov og nye teknologier.

  • CO2 skal indfanges og lagres i undergrunden eller Nordsøen. Hvis udledningen kommer fra grønne kilder, skal den anvendes til produktionen af bæredygtige brændstoffer med Power-to-X-teknologi. Samlet skal man indfange fire gange så meget CO2 som allerede planlagt i 2030. Der afsættes 5,4 milliarder til det.
  • Rejsning af generationsskov, som skal sikre, at vi optager mere CO2, end vi udleder. Der skal investeres 10,5 milliarder kroner til rejsning af mindst 250.000 hektar ny skov. Den skov, der allerede eksisterer, skal drives bedre til gavn for klimaet, naturen og biodiversiteten.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024