Esbjerg og Varde vil fusionere forsyninger

FUSION: Opfyldte effektiveringskrav og driftbesparelser er årsagerne til, at de to vestjyske kommuner ønsker at fusionere i et fælles serviceselskab.
To vestjyske forsyninger bliver måske snart til en.

I maj måned skal de to byråd i henholdsvis Varde og Esbjerg forholde sig til, hvad en fusion af deres respektive forsyninger i et fælles serviceselskab vil betyde. Det skriver Energy Supply. 

De to byråd begyndte allerede i efteråret 2013 at undersøge, hvordan en fusion kunne gavne de to selskaber. Den økonomiske analyse af fusionsprojektet indikerede en potentiel besparelse på 17,1 millioner kroner om året, hvilket svarer til 11,7 procents omkostningsreduktioner af de analyserede 22 områder.

Ud over driftsbesparelserne vil en fusion også være i tråd med Deloittes evalueringsrapport af vandsektoren, som Miljøministeriet offentliggjorde for nylig.

Her lægger man op til, at konsolidering i vandsektoren kan være et effektivt redskab til effektivisering og omkostningsreducering. 

Beslutter byrådene sig for at gennemføre fusioneringen endeligt, vil de to forsyningsselskaber, Esbjerg Forsyning A/S og Varde Forsyningsservice A/S blive samlet i et fælles serviceselskab. Ejerforholdet vil stadig være baseret på to holdingselskaber, et for hver forsyning. 

Selvom politikerne mangler at beslutte sig endeligt, er der ifølge Energy Supply politisk opbakning til forslaget:

"I 2009 blev begge forsyningsselskaber udskilt fra den øvrige kommunale forvaltning på grund af Vandsektorloven. Forsyningerne blev små selskaber i forhold til kommunerne, og derfor giver det god mening at se bort fra kommuneafgrænsningerne og tænke i branchefællesskab mellem to selskaber, som løser samme opgave," siger borgmester i Varde Kommune Erik Buhl (V) til Energy Supply.

I Esbjerg lægger borgmester Johnny Søtrup (V) vægt på, at stordriftsfordelene kan tiltrække ansatte med den rette ekspertise:

"Det er jo specialiseret drift og opgaver, som forsyningerne tager sig af. Som en af landets største enheder vil den nye virksomhedskonstruktion gøre det nemmere at fastholde og tiltrække medarbejdere, som har specielle kompetencer inden for dette felt," siger Johnny Søtrup.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024