Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

FRIVILLIG FORSYNING: Næsten to af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. "Det bliver dyrere at lade være," lyder det.

Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix
Jens Reiermann
Foto: MM
Foto: MM

Det er en hel perlerække af reguleringer, der har skabt Danmarks helt unikke fjernvarmesystem. Derfor kan det være svært at forstå, hvorfor Folketing og regering er begyndt at smide nogle af perlerne væk.

Brian Vad Mathiesen
Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet

Debatten kan hurtigt komme til at handle om fordelene ved forbrugereje eller fordelene ved privat ejerskab. Men lige præcis når vi taler om fjernvarme, er det noget helt andet, der er vigtigt.

Brian Vad Mathiesen
Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet

I Danmark kan en ofte overset aktør få en helt central placering i den grønne omstilling. Det handler om de mere end 570 fjernvarmeværker, som hver dag opvarmer næsten to af tre boliger i Danmark.  

Fakta
Frivillig Forsyning

Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Mandag Morgen.

Det er muligt, at det ikke lyder voldsomt sexet at tale om fjernvarme, men spørger man en af Danmarks fremmeste eksperter i omstilling af energiforsyningen, Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning og energisystemer ved Aalborg Universitet, er fjernvarmen ikke til at komme uden om.

Han har udarbejdet adskillige scenarier for, hvordan Danmarks energiforsyning kan omstilles fra fossile brændsler som olie, kul og naturgas til vedvarende energikilder.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024