Debat

Ny ordning gavner ikke landzone-boliger

DEBAT: Regeringens højt profilerede boligjobordning er reelt uden betydning for udskiftning af rensningsanlæg for boligejere i landzonen, fordi fradraget alene gives på timeprisen og ikke på materialer, skriver Verner H. Kristiansen, direktør i Vand & Miljø.
Studerende i samfundsfag og mediefag på Aalborg Universitet. Researcher på portalerne Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner H. Kristiansen
Direktør i Vand & Miljø 

En udgift til udskiftning af den udtjente septiktank mv. løber hurtigt op i 50.000 kr., men det er kun udgiften til arbejdsløn. Det vil sige, at cirka 10-12.000 kroner kan trækkes fra. En nettobesparelse på 4.000 kroner - eller otte procent af den samlede udgift - får næppe nogen væsentlig betydning.

Alene i 2009-2010 besøgte jeg 108 landzone-ejendomme, og her passede over 70 procent af de gamle anlæg ikke med det, der var registreret i BBR-registret.

Man har udskiftet alt i huset hen til septiktanken, men heller ikke længere. De gamle tanke er bygget og dimensioneret til en lille husholdning med ét toilet. De lever slet ikke op til nutidens krav og standarder.

Når boligjobordningen ikke dækker mere end cirka otte procent af den samlede udgift til et nyt anlæg, er det ikke den, som får boligejerne til at udskifte anlæggene. Hertil er støtten ganske enkelt for lille.

Verner H. Kristiansen
Direktør i Vand & Miljø

Nye tider - nye krav
Septiktanken blev indført inde i byerne i løbet af 1800-tallet, så kloakvandet ikke løb direkte ud i rendestenene. I 1900-tallet kom landzone-boligerne med, og mange landejendomme har stadig en septiktank fra 1950'erne eller 1960'erne i brug.

De gamle anlæg lever slet ikke op til de nye krav om rensning. Nutidens septiktanke er blevet til små rensningsanlæg, som skal håndtere husholdningens udledning af kloakvand fra køkken og bad, opvaskemaskine og vaskemaskine. Hårfarvningsmiddel, Klorin, Ajax, Cillit Bang, opvaskemiddel, og hvad man ellers bruger af husholdningskemikalier i en moderne familie, ledes direkte ud, selv om tanken hverken er bygget eller dimensioneret til dette brug.

Miljøminister Ida Auken (SF) vurderer, at op mod 46.000 ejendomme på landsplan står foran at skulle udskifte eksisterende anlæg inden for den nærmeste fremtid. En samlet udgift som let løber op i mindst 40-50.000 kroner pr. husstand.

Der er mange flere anlæg i brug i dag, som ingen funktion har i forhold til at rense spildevand, end man regner med. Vi har en stor opgave foran os med at identificere og udskifte disse anlæg, inden det er for sent.

Når boligjobordningen ikke dækker mere end cirka otte procent af den samlede udgift til et nyt anlæg, er det ikke den, som får boligejerne til at udskifte anlæggene. Hertil er støtten ganske enkelt for lille. Her gavner kun påbud fra kommunen, hvis vi skal nå regeringens mål.

Hvis ikke regeringen målretter boligjobordningen mod de områder, hvor det halter eller kan gøres bedre, fortsætter danskerne med at bruge deres penge hovedløst på at forny køkkener, som måske kun er 10 år gamle, samtidigt med at varmen fosser ud gennem taget, og spildevandet siver ned i grundvandet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024