Debat

V: Slut med bureaukratitunge energirenoveringer

DEBAT: Venstre er tilfreds med ny energiaftale på boligområdet, efter både lejere, udlejere og klimaet er blevet tilgodeset, og unødvendigt papirnusseri er fjernet, fastslår Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm.
Ifølge Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, vil den nye energiaftale give incitament til flere energirenoveringer.
Ifølge Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, vil den nye energiaftale give incitament til flere energirenoveringer.Foto: ft.dk
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm
Boligordfører, Venstre

Venstre blev i foråret enig med regeringen om en ny energiaftale, der skal gøre Danmark mere energieffektiv. Efter måneders forhandlinger udmundede det endelig med et kompromis på boligområdet, der sikrer, at aftalens intentioner kan blive til virkelighed, og som kan sætte skub i energirigtige renoveringer af gamle bygninger. Aftalen er både til gavn for lejerne, udlejerne og ikke mindst klimaet.

Tre centrale indvendinger
For Venstres vedkommende var det meget vigtigt at sikre, at lejere og udlejere ikke blev unødigt bebyrdet af bureaukrati og formaliteter. Vi har derfor blandt andet sikret, at hvis lejer og udlejer kan blive enige om en energirenovering, så behøver de ikke også bruge op til et halvt år på at få en godkendelse af huslejenævnene. 

Venstre har også været med til at fjerne besværlige energikrav, som visse udlejere ville få svært ved at leve op til. Regeringen lagde nemlig op til, at udlejerne kun måtte gennemføre gennemgribende renoveringer af boligen, hvis ejendommen som helhed levede op til energimærke D. Men det ville forhindre renoveringer i de allermest utidssvarende ejendomme som eksempelvis ældre bygninger med toiletter i kælderen og meget dårlig isolering. Derfor fik vi tilføjet, at i visse ejendomme er det tilstrækkeligt, hvis udlejeren gennemfører energiforbedringer svarende til mindst 400 kr. pr. m2 bruttoetageareal.

Et problem med energirenoveringer har været, at det var udlejer, som betalte for forbedringen, men det var lejeren, der fik gevinsten ved investeringen. Det har derfor ikke kunnet svare sig for udlejer at lave energirenoveringer. Med energisparepakken har vi sikret, at udlejeren må hæve lejen med det beløb, som lejeren sparer på energien. På den måde tilskyndes udlejeren til at forbedre ejendommen, mens lejerens samlede udgift til leje og energi ikke øges. 

Jeg er derfor sikker på, at energisparepakken vil sætte gang i en masse energirigtige renoveringer rundt omkring i Danmark til gavn for både lejere, udlejere og klimaet – og uden samtidig at medføre masser af bureaukrati og regulering. Det er efter min mening en rigtig god aftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024