Debat

53 forældre i opråb: Københavnske politikere lukker vores velfungerende vuggestue på forkert grundlag

Når Københavns Kommune vil lukke vuggestuen Fix-Kareen sker det uden hensyntagen til, at institutionen de seneste år har hævet kvaliteten markant og nu er en velanset vuggestue. Det er hovedløst og går ud over vores børn, som netop er begyndt at finde fodfæste i verden, skriver 53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen i København.

Som forældre til små børn i Københavns Kommune har vi en bøn til politikerne om, at hvis de vil lukke institutioner, så bør det i det mindste være med et sagligt, tidssvarende belæg, skriver 53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen.
Som forældre til små børn i Københavns Kommune har vi en bøn til politikerne om, at hvis de vil lukke institutioner, så bør det i det mindste være med et sagligt, tidssvarende belæg, skriver 53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis der er noget, vi er enige om i Danmark, så er det, at vi elsker god velfærd. Vi glemmer dog at hylde de mennesker, der skaber netop dén velfærd, som vi borgere vægter så højt.

I vuggestuen Fix-Karreen møder vi kompetente pædagoger og medhjælpere, der anerkender ‘vores små’ i børnehøjde. Med omsorgen på sinde nærer medarbejderne i Fix-Karreen vores børn med overskud, kreativitet og tryghed: pædagogerne stråler af virkelyst, kollegial omsorg og gåpåmod, som ud fra en høj faglig kvalitet skaber inspiration i børnenes alsidige læring og udvikling.

Derfor gik der også en chokbølge gennem os forældre, da vi, den 6. maj, blev informeret om, at Københavns Kommune har indstillet Fix-Karreen til permanent lukning blandt 5 andre daginstitutioner ud af de i alt 33 indstillede.

Vi har svært ved at forstå, hvorfor man vil lukke en vuggestue med så høj faglig kvalitet. Særligt når opfordringen var at indstille institutioner med lav kvalitet.

53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen

Vi er forfærdede ved tanken om ikke at kunne tilbyde vores børn et genkendeligt, trygt sted at være. Samtidigt runger et højtråbende spørgsmål: ”Er der plads til mig?”

For som pladsanvisningens ventelister i København ser ud lige nu, er der ikke meget håb for pladser til vores børn.

Efterladt med usikkerhed og tusind spørgsmål

I forældregruppen i Fix-Karreen har vi svært ved at forstå, hvorfor man vil lukke en vuggestue med så høj faglig kvalitet. Særligt når opfordringen til Københavns Kommune var at indstille institutioner med lav kvalitet.

I Fix-Karreen er der lang venteliste, og der er tilmed uddannede pædagoger. Ja, faktisk er 58 procent af medarbejderne uddannede pædagoger per 1. juni 2024.

Vi kan ikke lade være med at betvivle, om Københavns Kommune overhovedet har været på besøg i Fix-Karreen i indeværende år, eftersom Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke anerkender dén høje kvalitet, som Fix-Karreen beror på i 2024?

Vi synes i hvert fald, at det kunne være et godt sted at starte, at man besøger en vuggestue, før man indstiller den til lukning på et forfejlet og forældet datagrundlag.

Læs også

Politikere skal tage beslutning på solidt grundlag

Fix-Karreen står på listen over lukningstruede institutioner i Københavns Kommune, fordi den fra 2020 og indtil tilsyn i november 2023 var på særlig indsats og havde lav søgning i perioden. Københavns Kommune har dog investeret store midler på selv samme særlige indsats, for at netop Fix-Karreen skulle blive en velanset vuggestue.

Det datagrundlag, som forvaltningen i Københavns Kommune anvender som beslutningsindstilling, er baseret på et gennemsnit fra de seneste fire år. Fordi Fix-Karreen netop er blevet bedre og har knoklet for at blive det, er gennemsnitsberegningen af Fix-Karreens nuværende kvalitet misvisende.

Vi synes, at det kunne være et godt sted at starte, at man besøger en vuggestue, før man indstiller den til lukning på et forfejlet og forældet datagrundlag.

53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen

Institutionen scorede højt i tilsynsrapporten i 2023, og vuggestuen har en markant belægningsgrad på 100 procent i 2024 med en opsigtsvækkende ‘1. prioritets-procentdel’ på 60 procent. Investering, fremdrift og forbedring straffes altså af Københavns Kommune.

Fix-Karreen blev i starten af 2024 officielt taget af særlig indsats med ordene: ”Institutionen har løftet den faglige kvalitet mærkbart og med god og positiv effekt for børnene. Det vurderes, at Fix-Karreen skal fortsætte det gode arbejde med at forbedre, udvikle og forfine den pædagogiske praksis.” (Mødereferat fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, februar 2024).

Siden Fix-Karreens tilsynsrapport udkom i november 2023, har institutionen, qua den faglige handleplans afslutning, netop bevist, at udvikling, dygtighed og flid skal belønnes. Denne indsats findes ikke blot hos vuggestuens leder, der via hendes professionelle erfaring på området blev ansat i udgangen af 2022 med visionen om at ‘vende skuden’, men ligeledes hos hele den kollektive personalegruppe, der i fællesskab har knoklet for at højne kvaliteten i Fix-Karreen.

Vuggestuens positive udvikling er, forbløffende nok, ikke medregnet i datagrundlaget. I stedet straffes pædagogernes indsats med en permanent lukning.

Læs også

God velfærd skabes af ildsjæle som pædagogerne i Fix-Karreen

Som forældre er vi dem der, sammen med pædagogerne, kender børnene allerbedst. Vi afleverer og henter tilfredse og stimulerede børn til hverdag. Vi inviteres til forældrearbejdsdage på lørdage, da ledelsen i Fix-Karreen vægter et højt forældreengagement og fælles ejerskab over børnenes ‘hverdagshjem’ i vuggestuen.

Fix-Karreen arrangerer olde/bedsteforældredage, så den ældre generation integreres i stedet, alt imens at bedsteforældregenerationen planter jordbær på legepladsen med vores børn.

Fix-Karreen er mere end opbevaring af børn. Det er et samlingssted for børn, (bedste)forældre og professionelle, kvalitetsdygtige omsorgspersoner. 

Vuggestuens positive udvikling er ikke medregnet i datagrundlaget. I stedet straffes pædagogernes indsats med en permanent lukning.

53 forældre til børn i vuggestuen Fix-Kareen

En bøn til politikerne i Københavns Kommune

Som forældre til små børn i Københavns Kommune har vi en bøn til politikerne om, at hvis politikerne vil lukke institutioner, så bør det i det mindste være med et sagligt, tidssvarende belæg, og med data fra 2024 samt den nuværende virkelighed.

Vi håber virkelig, at vi i landets hovedstad har stemt på politikere, der giver sig selv tiden til at møde de dygtige ledere og pædagoger i de vuggestuer, som politikerne overvejer at lukke. Dette handler om mennesker – både børn og voksne. Så vores håb og ønske er, at politikerne vil tage sig tid til den dialog.

Effekten af barnets trygge tilknytning til daginstitutionens primære omsorgspersoner i barnets spæde år kan nemlig ikke købes for penge. Det er derimod et kvalitativt arbejde over tid, der kræver udvikling, dygtighed og flid. Vi har et fælles ansvar for at passe på velfærdens børn. Hvem ved, måske de en dag vil tage kampen for deres børn? For det er sådan, vi gør i Danmark. Vi passer på hinanden.

Børnene og forældrene i Fix-Karreen har inviteret hele Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune på besøg til leverpostej og saftevand i den smukkeste oase midt på Nørrebro. Vi håber, at Børne- og Ungdomsudvalget har lyst til at komme, inden de tager den endelige beslutning.  

Indlægget er skrevet af:

Amalie Rosenkrantz Hølmich, Bendegúz Barna, Bjarke Bendtsen Kragh, Bjørn Pringler Holm, Bo Leon Drage Bjarnaa, Camilla Bendix Jeppesen, Christian Oliver Pihl, Emil Kiilerich Krog, Emil Schnedler-Karlsson, Eskild Børsting Sørensen, Frederikke West Jernstrup, Hasan Hamzic, Heidi Halling Lybecker, Iben Kiilerich Krog, Irma Bazelyte, Jesper Præst Nielsen, Joan de la Creu Cuadrada Madurell, Julie Ahle Dybvad, Julie Lystoft Zabel, Kathrine Møller Melchiorsen, Katrine Bak Wraae, Krestina Tang, Line Edslev Andersen, Line Mouritsen Broløs, Linette Vestergaard Jensen, Louise Holm Andersen, Louise Strømgaard Svensson, Luka Høj-Mørkenborg, Luna Kuik Gyalokay, Mads Bjerringgaard Carlsson, Mads Gersing Andersen, Mads Steensig Pelt, Malene Rosbach Munk, Maria Rotne Bessmann, Maria Søborg Schultz, Martin Høj-Mørkenborg, Martin Molter West, Mette Bring Søberg, Mira Adler Simesen, Nana Lundstrøm, Patrick N Bloch Andersen, Petrine Puper Jørgensen, Rikke Smith Keller, Sarah Gersing Andersen, Silvia Vidal Megosa, Sofie Amalie Dammeyer Johansen, Sofie Ozanne, Thomas Zederkopff, Thor Stefansson Hiis, Trine Grønholt Sidelmann, Trine Storgård, Vibe Emilie Aggerbeck Christensen og Zeki Sebastian Søgaard Jindyl

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024