Debat

Læge og lokalformand for Kræftens Bekæmpelse: Forbyd rygning på altaner i Hovedstaden

Politikerne i København har svigtet i kampen for at skabe en røgfri fremtid. Nu er det på tide, at København får en progressiv rygepolitik, som tager borgernes sundhed alvorligt, skriver Nanna Ravnborg.

Hvert år dør cirka 14.000 af rygerelaterede sygdomme i Danmark.
Hvert år dør cirka 14.000 af rygerelaterede sygdomme i Danmark.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

København er landets fyrtårn. Det er landsdelen som går forrest i klimakampen og i kampen for mangfoldighed og inklusion.

Det er Hovedstaden, som de andre landsdele skeler til, når forandring bliver påkravet fra lokalsamfundet. Sådan er selvforståelsen i København i hvert fald.

Men når det kommer til rygepolitik, er København i bedste fald en smule langsomme i optrækket og i værste fald totalt initiativløse.

Det skal ikke være en menneskeret at have lov til at chikanere andre medborgere med forurenet tobaksrøg.

Nanna Ravnborg
Læge og formand for Kræftens Bekæmpelse i København

Største sundhedsproblem i Danmark

Det mærkværdige fravær af en progressiv rygepolitik i København er dog ganske foruroligende, hvis man som politiker og borger tager københavnernes sundhed seriøst. Lad os se på nogle konkrete tal, der sætter den mangelfulde rygepolitik i et perspektiv:

Hvert år dør cirka 14.000 af rygerelaterede sygdomme i Danmark. Rygning øger tilmed risikoen for lungekræft og mindst 15 andre kræftformer. Dette gør rygning til det største og mest gennemtrængende sundhedsproblem i Danmark.

Alligevel har politikerne på landsplan og kommunalplan udvist totalt mangel på politisk vilje til at tage problemet alvorligt.  

Passiv rolle

I København har politikerne valgt at indtage en passiv rolle i kampen for en røgfri fremtid. En rolle, hvor man hellere ser passivt til, fremfor aktivt at handle. For hvad nu, hvis man kom til at skubbe potentielle vælgere fra sig? Nej, så hellere gå på kompromis med københavnernes sundhed.

Indtil videre har alle fem regioner og 68 kommuner indført røgfri arbejdstid. Bemærkelsesværdigt er det dog, at København glimrer ved sit fravær.

Hovedstaden, som skulle bane vejen for forandring og udvikling, halter altså efter et stort flertal af landets kommuner, når det gælder om at varetage københavnernes sundhed på arbejdet. Dette kan de mange københavnere måske lige tænke over, inden de sætter krydset den 16. november.

Cigaretrøg er ikke en menneskeret

København kunne med fordel også indføre forbud mod rygning på altaner, som helt ufrivilligt udsætter mange københavnere med skadelig tobaksrøg.

Men er det ikke et for stort indgreb i danskernes personlige frihed? Nej, hvert år dør flere danskere som følge af passiv rygning end ved trafikuheld. Det skal ikke være en menneskeret at have lov til at chikanere andre medborgere med forurenet tobaksrøg.

Midlerne til at skabe en progressiv rygepolitik findes. Nu er det på tide, at politikerne på Københavns Rådhus tager ansvaret på dem og udvikler en progressiv rygepolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024