Debat

Regionrådskandidat og jordemoder: Region Hovedstaden bør sætte dele af fødselsområdet i udbud

Et udbud på en eller flere jordemoderklinikker i Hovedstaden vil aflaste de travle fødegange og give mødrene en bedre fødselsoplevelse, skriver Julie Herdal Molbech og Marie Christiansen.

"Der er sjældent plads til
at udøve sit virke som jordemoder tilfredsstillende," skriver Julie Herdal Molbech (R) og Marie Christiansen, som håber, at flere fødsler kan ske i klinikker fremfor på store hospitalsgange som på Rigshospitalet.
"Der er sjældent plads til at udøve sit virke som jordemoder tilfredsstillende," skriver Julie Herdal Molbech (R) og Marie Christiansen, som håber, at flere fødsler kan ske i klinikker fremfor på store hospitalsgange som på Rigshospitalet.Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie Katinka Herdal Molbech
Marie Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis du ikke allerede ved det, så gemmer Region Sjælland på en fantastisk succes: En ægte jordemoderklinik, drevet af jordemødre og tilgængelig for alle raske fødende. Det burde vi også have i Region Hovedstaden.

Roskilde Fødeklinik er gratis for den fødende og en del af det samlede fødetilbud i Region Sjælland. Alle, der har en ukompliceret graviditet, kan føde her, og det vil rigtig mange kvinder gerne. Faktisk langt flere, end klinikken har kapacitet til.

Roskilde Fødeklinik får også henvendelser fra kvinder i Region Hovedstaden, som har hørt om muligheden for at føde i små, rolige omgivelser med kendt jordemoder, timelange konsultationer, grundig fødselsforberedelse i små hold og opfølgende besøg af jordemoder efter fødslen. Det forstår vi godt, for det er optimale betingelser for en god fødsel. Og det tilbud har vi ikke i Region Hovedstaden.

Det danske sygehusvæsen er i høj grad baseret på en tanke om stordrift. Men det virker bare ikke for fødeområdet

Julie Herdal Molbech (R) og Marie Christiansen
Kandidat til Region Hovedstaden og medlem af Jordemødre for Ligeløn

Raske bør føde på jordemoderklinikker

I mange år har paradigmet heddet centralisering af fødeområdet. Men hvis du er en sund og rask fødende, så er det sikrere for dig at føde på en jordemoderklinik, og det giver også højere forældretilfredshed.

I vores naboland England har man en generel anbefaling om, at alle ukomplicerede fødende, både førstegangs- og flergangsfødende, anbefales at føde på en jordemoderklinik. I forhold til fødsel på en hospitalsgang, er interventionshyppigheden ganske simpelt lavere for mor, og det er lige så sikkert for barnet. Det synes vi, at politikerne bør lægge mærke til. Også i Region Hovedstaden bør jordemoderklinikker være en valgmulighed for alle raske fødende.

På jordemoderklinikker er du garanteret kontinuitet: At din jordemoder kender din historie og dine ønsker. Og dét, at ens jordemoder kender én er faktisk det afgørende element i sikreste faglige praksis sammen med grundig fødselsforberedelse.

Kendthed og kontinuitet mindsker kvinders risiko for unødvendige indgreb – vel at mærke uden at kompromittere børnenes sikkerhed. Gravide, der planlægger fødsel i en jordemoderklinik, har signifikant færre indgreb, herunder væsentlig færre kejsersnit, mindre risiko for at føde for tidligt, at føde med kop eller tang og for transfusionskrævende blødning. 

Stordriftstankegang fungerer ikke her

Sagt med andre ord: Ved at holde raske fødende udenfor de store fødegange kan vi forebygge en række indgreb og beholde dem raske i større omfang, end hvis de planlægger fødsel på en fødegang. Det er forebyggelse og sundhedsfremme, som ikke kun den enkelte familie bør kende til, men som vi som samfund bør være interesserede i.

Det danske sygehusvæsen er i høj grad baseret på en tanke om stordrift. Men det virker bare ikke for fødeområdet. Professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard har analyseret de studier, der findes på området. Både i England, Belgien og Norge viser studier, hvor jordemoderklinikker har en del af de ukomplicerede fødsler, at det er mere omkostningseffektivt.

Hvem kan egentlig have noget imod, at vi lavede et udbud på en eller flere jordemoderklinikker i Hovedstaden og fandt ud af, om nogle jordemødre kunne have lyst til at drive dem?

Julie Herdal Molbech (R) og Marie Christiansen
Kandidat til Region Hovedstaden og medlem af Jordemødre for Ligeløn

Oversat til danske forhold ville der være mellem 35 og 129 millioner kroner at spare om året, hvis vi oprettede jordemoderklinikker til de ukomplicerede fødsler. Det tal er stigende med stigende antal fødsler.

De ressourcer kan så bruges på at forbedre forholdene på regionens fødegange, for vi lægger ikke op til, at der skal skæres i budgetterne. Med de sparede penge kan man øge grundnormeringen på de regionale fødegange – det er der hårdt brug for.

Men det er også oplagt at anvende nogle af de sparede midler til tillæg til de jordemødre, der varetager komplicerede eller specialiserede forløb inde på sygehusene. 

Udbud vil tage presset af fødeafdelingerne

Hvem kan egentlig have noget imod, at vi lavede et udbud på en eller flere jordemoderklinikker i Hovedstaden og fandt ud af, om nogle jordemødre kunne have lyst til at drive dem?

En kort rundspørge foretaget af Jordemødre for Ligeløn viste, at flere end 160 jordemødre, som i øjeblikket ikke er ansat på fødegangene, ønsker at vende tilbage til deres fag, hvis der er ordentlige vilkår, og de kunne få lov at praktisere deres faglighed. Den ukomplicerede fødsel, som kun de er eksperter i. Det er i høj grad muligt på jordemoderklinikker, hvor jordemødre selv leder og organiserer arbejdet omkring de raske fødende. 

Men i dag er fødeområdet organiseret med store centrale fødegange. Der er sjældent plads til at udøve sit virke som jordemoder tilfredsstillende. Jordemødrenes kernefaglighed må vige for indgreb og varetagelse af komplikationer i de store fødeafdelingers prioriteringer. Så det er ikke angsten for at dræne fødeområdet, som vi bør lade os holde tilbage af.

Tværtimod ville det tage presset af fødeafdelingerne, hvis vi kan trække nogle fra den reserve af jordemødre tilbage til deres fag ved at åbne for varetagelsen af ukomplicerede fødsler på en jordemoderklinik. 

Patientsikkerheden er helt i orden. De gør det i Region Sjælland. Vi kan også i Region Hovedstaden

Julie Herdal Molbech (R) og Marie Christiansen
Kandidat til Region Hovedstaden og medlem af Jordemødre for Ligeløn

Alle skal føde under gode vilkår

Vil det så betyde, at budget og ressourcer til fødeafdelingerne bliver mindre? Det mener vi ikke, at det skal. Tværtimod skal enhver besparelse føres tilbage til området.

For mens vi flytter nogle af de ukomplicerede fødsler ud, vil der stadig være mange kvinder, der ønsker at føde på fødegangen, hvor arbejdsforhold og fødselsoplevelse også skal blive meget bedre.

Derudover bør vi også tænke i, at nogle af opgaverne er specialiserede på de regionale fødegange: Gravide med psykiske handicap, sociale udfordringer og/eller sundhedsmæssige udfordringer skal føde under lige så gode vilkår, og jordemødre, der varetager sådanne komplicerede fødsler, bør honoreres med særlige tillæg.

Det er oplagt at se på, om der ikke bør differentieres mellem helt normale forløb og meget krævende og komplicerede forløb, således at sidstnævnte udløser særlige tillæg.

Kig til nabokommunen

Vores forslag om at oprette jordemoderklinikker handler ikke om at spare penge på fødeområdet overhovedet. Vi peger bare på den økonomiske side også, fordi det er den logik, man som regionspolitiker også mødes af.  

Klinikkerne skal selvfølgelig ligge i nær afstand til hospital, hvis kvinden skal flyttes over. Det er almindelig kendt fra de allerede eksisterende hjemmefødselsordninger: Patientsikkerheden er helt i orden. De gør det i Region Sjælland. Vi kan også i Region Hovedstaden.

Vi er sikre på, at regionsrådsformanden i Sjælland, Heino Knudsen (S), gerne vil låne regionsrådsformanden i Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), udbudsmaterialet. Så behøver vi ikke bruge en masse ressourcer på at lave det forfra.

Vi ved, at Roskilde Fødeklinik står klar til at øse ud af deres erfaring til de jordemødre, der kunne ønske sig at starte en klinik op i Hovedstaden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024