Debat

Selveje Danmark og Dansk Erhverv: Der skal være større gennemsigtighed i alkoholbehandling

Mistænkeliggørelse af de ikke-offentlige behandlingstilbud nedbringer ikke udgifterne, men måske kan større gennemsigtighed på særligt tre punkter gøre det, skriver Jon Krog og Tony Bech.

Det fælles mål for alle parter på området må nødvendigvis være at sikre, at flere mennesker kommer i behandling og ud af deres misbrug. Alkoholafhængighed har nemlig langt større menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser end udgiften til selve behandlingen, skriver Jon Krog og Tony Bech.
Det fælles mål for alle parter på området må nødvendigvis være at sikre, at flere mennesker kommer i behandling og ud af deres misbrug. Alkoholafhængighed har nemlig langt større menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser end udgiften til selve behandlingen, skriver Jon Krog og Tony Bech.Foto: Felix Kästle/AP/Ritzau Scanpix
Jon Krog
Tony Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alkohol er en af de enkeltfaktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark 

Et stort forbrug af alkohol øger risikoen for leversygdomme, visse typer af kræft og muskel- og skeletsygdomme. Alkohol er også skyld i for tidlig død. Årligt er cirka fem procent af alle dødsfald relateret til alkohol. Personer med alvorlige alkoholproblemer lever i gennemsnit 24-28 år kortere end resten af befolkningen. 

Alkoholmisbrug har ikke kun konsekvenser for den, der drikker, men kan også medføre alvorlige fysiske, psykiske og sociale problemer for de pårørende. 

Det vurderes, at overforbrug af alkohol årligt koster samfundet 13 milliarder kroner.

Men statistikkerne til trods, er der i dag en massiv underbehandling af mennesker med alkoholmisbrug.  

Kun knap 25.000 mennesker deltog i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2022. Selvom det i dag vurderes, at cirka 402.000 danskere har tegn på moderate alkoholproblemer, og cirka 67.000 danskere har svære problemer.   

Større udgift, men flere behandles

Altinget bragte i april en artikel om udgiftsstigningerne til den offentligt finansierede alkoholbehandling i Københavns Kommune, hvor Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) udtrykte bekymring for udgiftsstigningerne og efterspurgte større gennemsigtighed i behandlingen.

Fortællingen om, at de ikke-offentlige alkoholbehandlingssteder ”udnytter markedssituationen”, er bekymrende.

Jon Krog og Tony Bech
Branchedirektører i hhv. Selveje Danmark og Dansk Erhverv

Selveje Danmark og Dansk Erhverv både anerkender og støtter op om kommunernes behov for større gennemsigtighed, så der sikres sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Men vi finder det omvendt meget bekymrende, at der skabes en fortælling om, at de ikke-offentlige alkoholbehandlingssteder over en bred kam ”udnytter markedssituationen”, når Københavns Kommunes forvaltning for eksempel udtaler:

Om stigningen alene skyldes et større behov for alkoholbehandling hos borgerne, eller om det også kan skyldes, at det forekommer relativt let at blive godkendt som privat alkoholbehandlingstilbud er svært at sige med sikkerhed.” 

Vi hæfter os ved, at der i dag er et massivt behandlingsbehov, og tallene fra Københavns Kommune samtidig viser, at der er kommet flere borgere i behandling. 

Læs også

Det fælles mål for alle parter på området må nødvendigvis være at sikre, at flere mennesker kommer i behandling og ud af deres misbrug.

Alkoholafhængighed har nemlig langt større menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser end udgiften til selve behandlingen.

Forbedre gennemsigtighed flere steder 

Hvis vi ønsker at få flere mennesker i behandling, er det helt afgørende, at vi sikrer selvmøderprincippet, muligheden for selvbestemmelse og anonymitet.

Samtidig mener vi – ligesom Københavns Kommune – at der er behov for større gennemsigtighed i alkoholbehandlingen.

Derfor har vi udarbejdet en række forslag, som vi mener vil kunne bidrage til at sikre kvaliteten og styrke samarbejdet med de ikke-offentlige aktører gennem øget gennemsigtighed.

Det forudsættes, at forslagene gælder for såvel ikke-offentlige som offentlige alkoholbehandlingstilbud.

  1. Gennemsigtighed i kvaliteten.
    For at skabe gennemsigtighed og ensartethed i kvaliteten af alkoholbehandling i Danmark bør der indføres forpligtende, nationale kvalitetsstandarder for alle behandlingstilbud, som beskrevet i Sundhedsstyrelsens Servicetjek fra 2019. Samtidig bør det defineres, hvad ambulant behandling som minimum skal indeholde, ligesom der kan indføres krav om, at en andel af personalet skal være autoriseret personale som læger og sygeplejersker eller uddannede alkoholbehandlere.
  2. Gennemsigtighed i prisen.
    Som repræsentanter for de selvejende og private velfærdsleverandører arbejder vi på tværs af velfærdsområderne for, at der sikres økonomisk gennemsigtighed og sammenlignelighed mellem tilbud og indsatser – uanset ejerform. Alkoholområdet er ingen undtagelse. Gennemsigtighed i pris og kvalitet spiller en nøglerolle, hvis vi vil sikre, at skattekronerne bliver brugt mest effektivt. Det kan for eksempel ske ved aflæggelse af et revisorpåtegnet regnskab for alle tilbud.
  3. Gennemsigtighed i godkendelse af tilbud
    I dag har Socialtilsynet opgaven med at godkende og føre tilsyn med alkoholbehandlingstilbud. Samtidig gælder det dog, at et ikke-offentligt behandlingstilbud skal have indgået en aftale med en kommune om at levere alkoholbehandling for at kunne blive godkendt af tilsynet.

Specialisér et socialtilsyn

Vi mener, at det altid bør være tilbuddets kvalitet, der skal afgøre, om det kan levere alkoholbehandling.

Det betaler sig at investere i alkoholbehandling, for alkoholafhængighed har større konsekvenser end udgiften til behandlingen.

Jon Krog og Tony Bech
Branchedirektører i hhv. Selveje Danmark og Dansk Erhverv

For at skabe gennemsigtighed i godkendelsen af tilbud, bør det derfor være Socialtilsynet, der på baggrund af objektive kriterier alene afgør, om et behandlingstilbud kan godkendes.

Et af de fem Socialtilsyn bør have opgaven med at føre tilsyn, så den pågældende tilsynsenhed bliver specialiseret inden for alkoholbehandling.  

Vi ønsker at afmontere den mistillid, der er rettet mod ikke-offentlige aktører på alkoholområdet, og i stedet rette fokus mod det fælles ønske om at højne kvaliteten og sikre gennemsigtighed i behandlingen for at understøtte, at flere mennesker kommer ud af deres misbrug.  

Det kan betale sig at investere i god alkoholbehandling, for alkoholafhængighed har langt større konsekvenser end udgiften til selve behandlingen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Tony Bech

Branchedirektør for velfærd og samfund, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2008)

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024