Debat

Ældre Sagen: Forebyggelse er vitalt – derfor skal vi blive bedre til at tilbyde ældre motion

En dansk undersøgelse viser, at der er næsten fem gange så høj risiko for ikke at kunne klare sig selv i 80-års alderen, hvis man var fysisk inaktiv som 70-årig. Med motion som forebyggelse klarer man nemlig sig selv både bedre og længere og bliver mindre syg – selv højt oppe i alderen, skriver Karin Schulz, sundheds- og idrætskonsulent i Ældre Sagen. 

I naturen er der fine muligheder for at dyrke motion og træne året rundt. Men kommuner skal blive endnu bedre til at tilbyde mere motion, flere træningstilbud og fællesskaber til ældre, skriver Karin Schulz.
I naturen er der fine muligheder for at dyrke motion og træne året rundt. Men kommuner skal blive endnu bedre til at tilbyde mere motion, flere træningstilbud og fællesskaber til ældre, skriver Karin Schulz.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karin Schulz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når vi ved hvor gavnligt motion er for ældre, bør både Sundhedsstyrelsen, ældreorganisationer og idrætsorganisationer gøre en større indsats for at oplyse om, hvor vigtigt motion er.

Kommuner og os selv skal blive endnu bedre til at tilbyde mere motion, flere træningstilbud og fællesskaber. Kommuner skal sikre adgang til faciliteter til alle, der står parate til at tilbyde træning og bevægelse til ældre.

Temadebat

Hvordan forebygger dansk idræt fremtidens sygdomsbyrde?

"Vi skal have større ambitioner for den strukturelle forebyggelse."

Sådan står der i Robusthedskommissionens anbefalinger, som direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, for nylig overrakte til Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Derfor spørger Altinget Sundhed og Altinget Idræt nu, hvordan vi forebygger fysisk inaktivitet og usunde kostvaner mest effektivt. 

Om Altingets temadebatter:

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt, politisk nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at skrive til debatredaktør Ida Thagesen på [email protected].

I mange kommuner er det nemlig kun de folkeoplysende foreninger, der får tildelt idrætslokaler. Ældre Sagen er ikke en folkeoplysende forening, fordi det er en landsforening, og derfor kan foreningens lokale afdelinger ikke få adgang til lokaler på lige fod med idrætsforeninger.

Det kan være en stor hæmsko for motion, hvis der ikke er lokaler til rådighed.

Læs også

Også ude i naturen er der fine muligheder for at dyrke motion og træne året rundt. Der er endda mulighed for at træne eller vandre sammen i større grupper.

Dog vil det være nødvendigt at indtænke adgang til toiletter, da der ikke alle steder findes denne mulighed. Man kan også tænke i mere samkørsel ud og hjem fra skoven eller en vandrerute.

Lidt er altså bedre end ingenting, og selv små ændringer kan gøre store positive forskelle for muskelmassen, konditionen, balancen og ikke mindst humøret

Karin Schulz
Sundheds- og idrætskonsulent i Ældre Sagen

Lidt er bedre end ingenting

En anden mulighed for træning er at samarbejde med kommunerne og ældre, der har været til genoptræning og som har glæde af at fortsætte med at træne ud over genoptræningen.

Det kan være stolemotion og andre skånsomme former for motion, der tager hensyn til, at man måske har haft brækket håndleddet eller fået en ny hofte.

Motion og træning er godt. Man klarer sig selv bedre og længere og bliver mindre syg – selv højt oppe i alderen.

En dansk undersøgelse har vist en næsten fem gange forhøjet risiko for ikke at kunne klare sig selv i 80-års alderen hos dem, der var fysisk inaktive som 70-årige.

Også mindre ændringer i livsstilen tæller. Når man går fra at være fysisk inaktiv til at være bare en smule fysisk aktiv som for eksempel med en rask gåtur eller havearbej­de.

Lidt er altså bedre end ingenting, og selv små ændringer kan gøre store positive forskelle for muskelmassen, konditionen, balancen og ikke mindst humøret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Schulz

Sundheds- og idrætskonsulent, Ældre Sagen
cand.mag. i samfundsfag og idræt (Syddansk Universitet, 1994)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024