Dagens overblik: Advokater kulegraver forløb op til suspendering af alle internationale adoptioner

I dagens overblik skal vi runde en historie, om hvordan manglen arbejdskraft kan føre til overarbejde, og hvordan det kan være et problem. Og så har vind- og solenergi overtaget førstepladsen på EU-plan som mest brugte energiform.

Adoptionsbureauet Danish International Adoption (DIA) har bedt en række advokater om at undersøge forløbet op til, at social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at suspendere alle internationale adoptioner.
Adoptionsbureauet Danish International Adoption (DIA) har bedt en række advokater om at undersøge forløbet op til, at social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at suspendere alle internationale adoptioner.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Godmorgen.

I dagens overblik kigger vi nærmere på sol- og vindenergi, mangel på arbejdskraft og så undersøger advokater forløbet, der førte til beslutningen om at suspendere alle internationale adoptioner.

Velkommen til.

Fagforeninger frygter konsekvenser ved overarbejde grundet mangel på arbejdskraft 

Det går godt økonomisk for de danske virksomheder.

I en rundspørge fra Dansk Metal mener næsten tre ud af fire tillidsrepræsentanter i virksomheder, at økonomien er god eller meget god. Det skriver Berlingske.

Men manglen på arbejdskraft får virksomhedsejerne til at mene, at det i fremtiden vil skabe overarbejde. Og det kan være et problem, vurderer fagforening.

"Du kan få nogle ekstra arbejdstimer ud af overarbejde, men det har også en omkostning, og det er nedslidning," siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, til avisen.

68 procent af de adspurgte i rundspørgen tilkendegiver, at det i dag er svært at finde kvalificeret arbejdskraft. 

Læs også

Advokater kulegraver forløb om suspendering af international adoptioner

Adoptionsbureauet Danish International Adoption (DIA) har bedt en række advokater om at undersøge forløbet op til, at social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) valgte at suspendere alle internationale adoptioner.

Det skriver Berlingske.

Ankestyrelsen havde ført tilsyn med DIA's aktiviteter i Sydafrika, hvilket endte med en indstilling om at suspendere adoptionsbureauets aktiviteter i landet grundet en problematisk ansættelse. 

Det er Ankestyrelsens indstilling til ministeren om at suspendere aktiviteter i Sydafrika, der fik Rosenkratz-Theil til at suspendere alle internationale adoptioner.

Det førte til, at DIA valgte at lukke.

Og det er det forløb, som et hold af advokater nu undersøger, hvorvidt er gået rigtigt til.

"De kører ret hårdt på, i forhold til om myndighederne har behandlet sagen efter bogen, og så kredser de også om, hvorvidt grundlaget for beslutningen er til stede," siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, til avisen. 

Læs også

Solenergi og vindenergi overhæler brugen af fossilenergi på EU-plan

For første gang nogensinde bruger EU mere sol- og vindenergi end fossil energi. 

Det viser en analyse fra klimatænketanken Ember.

I første halvår 2024 udgjorde sol- og vindenergi 30 procent af EU's strømforbrug. I samme periode udgjorde fossil energi 27 procent.

EU-programchef i Concito, Nicolai Bech Kofoed, kalder det "historisk". 

Han peger på krigen i Ukraine og et fald i priserne på sol og vind som de to store årsager.

"Sol og vind er faldet meget i pris over de sidste ti år. Hvis man skal vælge en energiforsyning, der er omkostningseffektiv og billig, skal man vælge vind og sol. Det kan alle forstå, uanset hvor man befinder sig på det politiske spektrum," forklarer Nicolai Bech Kofoed til Altinget.

Det kan du læse mere om her

Læs også

Stor jobmesse skal sikre arbejde til fyrede slagteriarbejdere

1200 stillinger blev i april nedlagt, da slagterikoncernen Danish Crown meddelte, at man vil lukke sit slagteri i Ringsted. 

Og tilbage står nu 600 medarbejdere, der fra midten august mangler arbejde, når de har sidste arbejdsdag på slagteriet.

Men en ny jobmesse på fabrikken skal sikre arbejde til de fyrede medarbejdere. 

Det skriver TV 2.

Tirsdag åbner messen med deltagelse fra blandt andre Novo Nordisk, Vestas og Femern-forbindelsen.

"Vi er superglade for den opbakning, der er fra de mange virksomheder på Sjælland, som møder op, og vi håber på at få en god dag for medarbejderne," siger Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, til TV 2. 

Læs også

Hamas' øverste leder dræbt i angreb

Den øverste leder i Hamas, Ismail Haniyeh, er blev dræbt i Irans hovedstad, Teheran.

Det skriver DR.

Hamas-talspersonen Sami Abu Zuhri kalder drabet er en "alvorlig eskalering, der ikke vil nå sine mål", ifølge DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024