DIF og DGI: Stram økonomiaftale tegner dystert billede for idrætsområdet

Den nye og stramme økonomiaftale mellem regeringen og KL vækker bekymring i idrætstoppen. Sænket anlægsramme risikerer særligt at svække idræts- og foreningslivet i de større byer, lyder det fra DIF og DGI.

"Vi forventer, at projekter vil blive valgt fra, og at der vil være muligheder, kommunerne slet ikke vil afsøge, fordi Idrætsfaciliteter bliver et 'nice to have' frem for 'need to have'. 
"Vi forventer, at projekter vil blive valgt fra, og at der vil være muligheder, kommunerne slet ikke vil afsøge, fordi Idrætsfaciliteter bliver et 'nice to have' frem for 'need to have'. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL vækker bekymring i toppen af dansk idræt.

Kommunernes anlægsramme er skåret ned fra 19,9 milliarder kroner til 18,5 milliarder kroner i 2023 for at lægge en dæmper på den økonomiske aktivitet.

Og både DIF og DGI forventer, at det vil få direkte konsekvenser for dansk idræts- og foreningsliv i særligt de større byer i hovedstadsområdet og i Østjylland.

Her er der nemlig massivt behov for at renovere og bygge idrætsfaciliteter, lyder det.

”Vi er ærgerlige og bekymrede over, hvilke konsekvenser det får for idrætten. Særligt i de større kommuner oplever vi, at der er udfordringer med at få bygget idrætsfaciliteter inden for anlægsloftet,” siger politisk konsulent ved DIF Lasse Lyck og tilføjer:

”Det tegner et dystert billede for idrætsområdet. Vi ser ind i en tid, hvor byggepriserne stiger, og der er også behov for både at bygge vedvarende energi og klimatilpasning. Opgaverne er mange, pengene er endnu færre, og man kommer endnu kortere på literen.”

Samme toner lyder fra DGI.

”Vi har forståelse for situationen, men vi er meget bekymret for, om det bliver en langvarig tendens. Vi ser lange ventelister særligt i hovedstaden, men også i Østjylland,” siger DGI’s chef for politik og presse, Rasmus Larsen Lindblom.

”Konkret kan konsekvensen derfor blive, at eksempelvis færre børn og unge kan mødes i idrætsfælleskaber i foreninger,” tilføjer han.

Risikerer at blive prioriteret sidst

Kommunerne skal i forvejen prioritere skarpt, når der skal bygges nyt. Og med den nye økonomiaftale er der endnu større risiko for, at idræts- og foreningslivet kommer bagers i køen, uddyber DIF’s Lasse Lyck.

”Vi forventer, at projekter vil blive valgt fra, og at der vil være muligheder, kommunerne slet ikke vil afsøge, fordi Idrætsfaciliteter bliver et 'nice to have' frem for 'need to have'. Der skal også bygges skoler og dagtilbud, og der skal laves klimatilpasning,” siger han og understreger:

”Vi forstår prioriteringen fra kommunerne. Men idræts- og foreningslivets risikerer at blive prioriteret til sidst."

Ser i nogen løsninger for jer, andet end at man kan håbe, at økonomien tillader et højere anlægsloft næste år?

”Når vi taler de helt store linjer, er der desværre ikke meget andet at gøre end at håbe på, at økonomien snart tillader at hæve anlægsloftet. Det er helt klart nødvendigt at have økonomien til at prioritere området."

”Men en af løsningerne er, at vi prøver at bygge til dobbeltfunktion. Vi skal ikke bygge et dagtilbud, men altid et dagtilbud og en idrætsfacilitet sammen. Både så brugen bliver bedre, men også så det bliver et mere attraktivt sted at være.”

Hvordan vil i konkret arbejde for, at det kommer til at ske?

”Vi prøver at foreslå det i kommunerne, og vi prøver også at kommunikere om det. Flere fonde har interesse for tanken. Og for kommunerne er der også en driftsøkonomisk fordel i, at de kan samle flere funktioner under samme tag eller på samme område.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024