Dan Jørgensen skal være Danmarks nye EU-kommissær

Regeringen peger på ministeren for udvikling og global klimapolitik til Danmarks plads i Europa-Kommissionen. Målet er en grøn post.

Dan Jørgensen har siden sin studietid haft interesse i for EU-politik.
Dan Jørgensen har siden sin studietid haft interesse i for EU-politik.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

BRUXELLES: Han har været den bedst tippede mand til posten i måneder, hvis ikke år. Nu har han også fået regeringens velsignelse. Minister for udvikling og global klimapolitik for Dan Jørgensen (S) er onsdag officielt blevet indstillet til jobbet som dansk EU-kommissær.

Den tidligere EU-parlamentarikere har længe selv lobbyet for at få et comeback i Bruxelles.

Det er nu op til EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen at vælge, hvad han skal beskæftige sig med de næste fem år.

Fra dansk side arbejdes der for, at han får en post, der flugter med den grønne profil, som Dan Jørgensen har opbygget gennem sine ni år i Europa-Parlamentet og har videreført som dansk minister på områder som fødevarer, klima, energi og forsyning.

Ifølge Altingets kilder står posten som energikommissær højt på den liste, fordi det emne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling, som er en mærkesag for regeringen.

Læs også

Tidligt gennembrud

Den 49-årige socialdemokrat fra Morud på Fyn gik for alvor ind i politik, da han som statskundskabsstuderende i Aarhus blev formand for den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum. Han fik sit første hverv som folkevalgt, da han i 2004 uventet kom ind i Europa-Parlamentet, efter tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sikrede socialdemokraterne et kanonvalg og fem mandater.

Fem år efter blev Dan Jørgensen partiets spidskandidat til EU-valget i 2009, hvor han fortsatte, indtil han blev hentet hjem som minister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering i 2013.

Fakta

Dan Jørgensens Blå Bog

  • Han er født den 12. juni 1975 i Odense.
  • Han starter sin politiske karriere i Århus hos den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, hvor han er formand fra 2001 til 2002.
  • I 2004 bliver Dan Jørgensen på overraskende vis valgt til Europa-Parlamentet, da tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen opnår et rekordvalg med over 400.000 personlige stemmer og trækker den ukendte Jørgensen med ind.
  • I Europa-Parlamentet sidder Dan Jørgensen blandt andet som næstformand i Miljøudvalget og formand for Dyrevelfærdsgruppen. Han arbejder med EU’s klimamålsætninger og dyrevelfærdslovgivning, hvilket fører til, at Dyrenes Beskyttelse i 2012 udnævner ham til Årets Dyreven.
  • Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt gør ham i 2012 til minister for landbrug, fødevarer og fiskeri. Han gør sig især bemærket ved at ændre Dyreværnsloven, som blandt andet gjorde dyresex ulovlig i Danmark.
  • Da Socialdemokratiet i 2019 genvinder regeringsmagten, genindtager Dan Jørgensen det grønne område. Som klima, energi- og forsyningsminister får han vedtaget Klimaloven, der sætter som mål, at Danmark skal reducere sine nationale udledninger med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.
  • Samtidig deltager han ved FN’s årlige klimatopmøder, COP’erne. Det fører til, at han i 2022 bliver udnævnt som minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.
  • Dermed får han ansvar for at repræsentere danske interesser ved internationale klimaforhandlinger.

    Skrevet af Kirstine Erica Crenzien

Sidste gang, socialdemokraterne satte sig på Danmarks kommissærpost, var for 25 år siden, da Poul Nielson blev udviklingskommissær i 1999. Det var også sidste gang, at Danmark sendte en mand til EU-hovedkvarteret. Siden da har Mariann Fischer Boel (V), Connie Hedegaard (K) og Margrethe Vestager (R) haft den danske stol – Vestager endda to gange.

Det betyder også, at regeringen har valgt at se stort på det ønske fra kommissionsformand Ursula von der Leyen om at stille med både en mandlig og en kvindelig kandidat.

Læs også

Umulig kønsbalance

Von der Leyen har et stærkt ønske om kønsbalance i sin Kommission. Med udnævnelsen af Dan Jørgensen til den danske plads, er hun dog nu endnu længere fra målet. Indtil videre har 24 af de 27 regeringer peget på en kandidat, mens Belgien, Bulgarien og Italien stadig lader vente på sig.

Den portugisiske regering stiller onsdag med en kvindelig kandidat i skikkelse af tidligere finansminister Maria Luís Albuquerque. Alligevel bliver det kun til foreløbig syv kvinder og 17 mænd. 

Statsminister Mette Frederiksen siger, at når Danmark alligevel stiller med en mand, så er det, fordi Dan Jørgensen bare er den bedst kvalificerede til opgaven. Og så påpeger hun, at Danmark i to årtier har sendt kvindelige kommissærer til Bruxelles.

"Jeg synes ikke, vi har noget at skamme os over, hvad angår kvindelige kommissærer. Det har vi haft i 20 år," siger Mette Frederiksen.

Kandidater skal testes i Parlamentet

Ifølge kilder i toppen af Kommissionen arbejder von der Leyen stadig på at få ændret på kønsbalancen, muligvis ved at lokke nogle af dem, der allerede har stillet med en mand, med en mere attraktiv kommissærpost, hvis de kan finde den rette kvinde.

Målet er at præsentere det samlede hold af kandidater og deres jobbeskrivelser i midten af september.

Dermed er spillet dog ikke ovre. Hele von der Leyens nye flok skal igennem høringer i Europa-Parlamentet, hvor de bliver testet i deres nye stofområder og får sat deres hidtidige politiske holdninger og gerninger under lup.

Formodningen er, at et par kandidater vil blive vejet og fundet for lette i den proces.

Derfor er det nu op til Dan Jørgensen (S) at få pudset sin EU-viden og få charmet sig ind på de nye ansigter på sin gamle arbejdsplads.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024