Debat

Regionrådsformænd: Nej tak til østdansk megaregion

Sundhedsvæsnets problemer løses ikke ved sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden, eller ved at opsplitte Region Hovedstaden til mindre regioner. Løsningen er flere læger, mere forebyggelse samt mere samarbejde, skriver regionrådsformændene Heino Knudsen (S) og Lars Gaardhøj (S). 

Regionrådsformændene for Region Hovedstaden og Region Sjælland ønsker ikke at blive sammenlagt til en østdansk megaregion.
Regionrådsformændene for Region Hovedstaden og Region Sjælland ønsker ikke at blive sammenlagt til en østdansk megaregion.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Heino Knudsen
Lars Gaardhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har et af verdens bedste sundhedsvæsner, men vi står over for store udfordringer i fremtiden.

I hele Danmark vil der komme flere ældre og flere med kroniske sygdomme, mens der samtidig generelt er mangel på sundhedsfagligt personale.

Vi tror eksempelvis ikke, at en opsplitning af regionerne til flere små regioner er klogt. Det vil splitte fagligt stærke miljøer.

Heino Knudsen (S) og Lars Gaardhøj (S)
Regionrådsformænd

Diagnosen er stillet af Sundhedsstrukturkommissionen – og vi er enige.

Vi er også enige i, at der er behov for forandringer for at styrke et nært og sammenhængende sundhedsvæsen. Men nye regionsgrænser tryller ikke flere medarbejdere frem, og giver ikke i sig selv et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

Lad os hellere samle sundhedsopgaverne i regionerne og forpligte hinanden på et endnu tættere samarbejde.

Split ikke regionerne

Vi tror eksempelvis ikke, at en opsplitning af regionerne til flere små regioner er klogt. Det vil splitte fagligt stærke miljøer.

Får borgerne bedre hjælp, hvis man splitter akutberedskabet op? Eller bliver behandlingen af børn og unge hurtigere ved at splitte psykiatrien op og skabe flere administrationer?

Lad os holde fokus på at behandle flere patienter og skaffe det nødvendige personale.

Og nej tak – vi vil heller ikke giftes. Det er således heller ikke nogen løsning at lægge Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen til en østdansk megaregion.

Vi tror på nærhed for vores borgere, og der er med rette alvorlig bekymring for, hvordan borgerne i Region Sjælland også politisk skulle blive prioriteret i en centraliseret østdansk megaregion.

Læs også

Det vil blive et regionsråd, hvor Region Sjælland og regionens kommuner er markant underrepræsenteret. En centralisering i en østdansk megaregion vil resultere i et demokratisk underskud for borgerne i Region Sjælland og give dem en mindre stemme i fremtidens sundhedsvæsen.

Flere praktiserende læger 

Der er brug for et opgør med silotænkning, og der er brug for stærke økonomiske incitamenter til at løse mere i det nære sundhedsvæsen. For mere skal løses lokalt, og derfor er vi også meget enige i kommissionens tværgående anbefaling om, at det almenmedicinske tilbud skal styrkes gevaldigt.

Vi har brug for flere praktiserende læger i hele landet, også i de tyndt befolkede egne og der, hvor de mest syge danskere bor. Vigtigheden af denne anbefaling kan ikke overdrives, kræver hverken flere eller færre regioner.

Region Sjælland er i sig selv ikke problemet. Det er fordelingen af sundhedsressourcer i Danmark, som er udfordringen.

Heino Knudsen (S) og Lars Gaardhøj (S)
Regionrådsformænd

Vi noterer os også, at et massivt flertal af borgmestrene i Region Sjælland er imod en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden. Og har en gennemgående bekymring for, at Region Sjælland ikke vil blive prioriteret i en samlet østdansk region.

Forkert billede af Region Sjælland

Vi er også ærgerlige over det billede, der tegnes af Region Sjælland. Region Sjælland er i sig selv ikke problemet. Det er fordelingen af sundhedsressourcer i Danmark, som er udfordringen og skaber ulighed i sundhed.

På trods af den sociale og geografiske ulighed, der følger af manglen på speciallæger i regionen, er det lykkedes Region Sjælland at følge resten af landets positive udvikling på vigtige parametre som middellevetid og kræftoverlevelse.

Det kan kun lade sig gøre, fordi Region Sjælland på flere områder er gået foran i omstillingen til fremtidens sundhedsvæsen; for eksempel med etableringen af Danmarks første e-Hospital.

Øg optaget af lægestuderende

Sundhedsstrukturkommissionen er kommet med seks gode tværgående anbefalinger. Det gælder blandt andet en reform af almen praksis, bedre fordeling af praktiserende læger og speciallæger. Vi tror på løsninger, der fordeler læger mere ligeligt.

Der er også behov for, at man landspolitisk bakker helhjertet op om lægeuddannelsen i Køge. Vi ved, at læger ofte bliver i det område, hvor de er uddannet og har stiftet familie.

Læs også

Vi er også enige om det fælles ansvar mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland. Vi har forsøgt at oprette delestillinger, men det er slet ikke nok. Vi skal fremover have langt flere partnerskabsaftaler mellem hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Med partnerskaber hospitalerne imellem kan vi styrke den lægelige videreuddannelse, så flere speciallæger lander i Region Sjælland. Samtidig sikrer partnerskaber mere samarbejde og tættere koordinering, så vi ikke indbyrdes ligger og konkurrerer om de samme medarbejdere.

Det har vi gode erfaringer med i hovedstaden, hvor vi eksempelvis har oprettet en partnerskabsaftale mellem Bornholms Hospital og Bispebjerg Hospital, som har fælles ansvar for at sikre lægedækning.

Fokus på forebyggelse.

Ud over mangel på læger, så står vi også med en stor udfordring med et øget pres på hospitalerne, som kun bliver større i årene der kommer.

Stadig flere mennesker har brug for at komme på hospitalet – både fordi befolkningen bliver ældre, og fordi vi hele tiden bliver bedre til at behandle sygdomme.

Det skaber kæmpe pres, som vi skal håndtere – og som vi kan imødekomme med mere og bedre forebyggelse.

Vi spiser mindst grønt, dyrker mindst motion og drikker mest alkohol. Det betyder, at danskerne lever kortere end vores nordiske naboer.

Heino Knudsen (S) og Lars Gaardhøj (S)
Regionrådsformænd

Forebyggelse fylder ikke meget i Kommissionens anbefalinger. Det er en skam, for forebyggelse er dér, hvor man for alvor får sundhed for pengene.

Som sundhedsprofessor Jes Søgaard har påpeget, så er der flere, der ryger i Danmark end i de øvrige nordiske lande. Vi spiser mindst grønt, dyrker mindst motion og drikker mest alkohol. Det betyder, at danskerne lever kortere end vores nordiske naboer, og det betyder, at danskerne lever mange flere år med sygdom.

Regeringen har med en kommende reform en oplagt mulighed at satse ambitiøst på forebyggelse - det giver sundere danskere, der lever længere – og det aflaster et presset sundhedsvæsen; både i kommuner, på hospitalerne og hos egen læge.

Klar til forandring

Der skal forandring til, og det er vi klar til. Men løsningen findes ikke i at nedlægge eller ændre antallet af regioner – vi skal tage fat andre steder.

Vi skal tage et større fælles ansvar på tværs af regioner sammen med kommuner – den opgave er vi klar til at gribe.

Sundhedsstrukturkommissionen påpeger i deres rapport, at vi har et godt sundhedsvæsen, hvor regionerne har skabt et effektivt og højt specialiseret sundhedsvæsen. Flere får en bedre behandling og overlever deres sygdom.

Den positive udvikling ses i alle regioner. Vi frygter, at vi sætter de gode resultater over styr, hvis vi kaster sundhedsvæsenet op i luften og bruger kræfterne på at bygge nyt, flytte rundt og lave nyt brevpapir.

Vi ved fra sidste store reform, at det tog en årrække førend man var tilbage i normal gænge. Det er ikke, hvad vi har brug for i vores sundhedsvæsen.

Vi står med et fælles problem, men har allerede mange gode håndtag. Vi tror på, at vi sammen kan løfte opgaven og håber, at politikerne på Christiansborg beslutter sig for en ambitiøs sundhedsreform, der vil understøtte netop dette.

Vi står klar i Region Sjælland og Region Hovedstaden til at tage ansvaret på os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024