Debat

EL: Kulturen binder en splittet verden sammen

DEBAT: Kulturen er afgørende for at styrke trivslen, den grønne omstilling, demokratiet og sammenhængskraften, skriver Mai Villadsen (EL)

Venstrefløjen skal igen tage ansvar og lederskab i kulturdebatten, skriver Mai Villadsen.
Venstrefløjen skal igen tage ansvar og lederskab i kulturdebatten, skriver Mai Villadsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Villadsen (EL)
Kulturordfører

Kunsten og kulturen har en værdi i sig selv. Det skal vi politisk stå fast på. 

Det bliver helt afgørende vigtigt at insistere på – desværre også i dette efterår, hvor regeringen ikke vil garantere, at nedskæringerne på kulturen stopper. Og det er desværre meget symptomatisk, at det udelukkende er på kulturområdet, at pengene tilsyneladende ikke kan findes. 

For kultur regnes i stigende grad for værende flødeskum. Et overflødigt gode.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kulturen er ikke flødeskum
Kultur er ikke flødeskum – men nærmere rugbrød. 

Men den repræsenterer en værdi, vi ofte ikke kan måle i et regneark. Derfor er det forfejlet, når der i kulturdebatten snakkes så meget om oplevelsesøkonomi, eller hvor mange kroner kulturlivet "giver igen".

Når unge mennesker sveder sammen på grønsværen, er fodboldturneringen med til at vise lighederne mellem by og land.

Mai Villadsen (EL)
Kulturordfører

For på den måde legitimerer man en tankegang, hvor kulturen kun er god, hvis det indbringer penge til statskassen. 

På den økonomiske vægt kan kulturen aldrig vinde over strålekanoner på rigshospitalet eller vindmøller i Vesterhavet. Det skal den heller ikke. Vi skal i stedet tale kulturens værdi op.

Venstrefløjen skal tage ansvar for kulturdebatten
Venstrefløjens kulturkamp har i mange år været en smule udvandet. Fortyndet til en forsvarskamp mod nedskæringer. 

Og angsten for at mene, at noget er bedre end andet, har været stor i frygt for at agere smagsdommer eller knægte armslængdeprincippet.

Selvom vi ikke politisk skal sætte kulturen i en spændetrøje – mener jeg også, at vi skal turde have visioner og tydeliggøre, hvor vi mener kulturen har en værdi, der overstiger kroner og ører. 

Vi skal på venstrefløjen igen tage ansvar og lederskab i kulturdebatten – og turde sige, hvilken værdi vi ønsker, at kulturen får i vores fremtid. 

Vi skal væk fra en snak om kulturens indtjening – og tale værdier og egenskaber i kulturen op. 

Helt konkret mener jeg, at kulturen i fremtiden skal bidrage til at styrke trivslen, styrke den grønne omstilling, styrke demokratiet og styrke sammenhængskraften.

Læs også

Giver genkendelige spejlbilleder
Rekordmange mennesker i Danmark har det dårligt psykisk. 

Særligt blandt de unge generationer, som jeg selv tilhører, oplever rekordmange symptomer på angst, depression eller stress. 

Det kan skyldes mange tendenser i vores konkurrencesamfund, og der er nok ingen tvivl om, at de sociale medier ikke altid bidrager positivt til den generelle trivsel.

Her kan kulturen gøre en enorm forskel – for kulturen giver mennesker genkendelige spejlbilleder frem for falske glansbilleder. 

Billedkunsten kan vise de u-perfekte kroppe, litteraturen kan spejle hverdagslivets genvordigheder, musikken kan sætte ord på kærlighedens smerte. Alt sammen noget, som bidrager til en forståelse af, at man ikke er alene i det svære liv. Kulturen kan styrke trivslen.

Oplevelsesgaver under juletræet
Den grønne omstilling buldrer derudaf – og det får store følger for alle menneskers liv. Først og fremmest skal forbrugsfesten stoppe. 

Mængden af billigt bomuld eller plasticgejl, vi lægger under juletræet, skal ned, men vi ønsker jo stadig at give gaver til hinanden og os selv. 

Her spiller kulturen en nøglerolle – for oplevelsesgaver tærer meget lidt på jordens ressourcer. Under juletræet bør derfor i fremtiden ligge langt flere teaterbilletter, bøger og film. 

Samtidig kan kulturen give os udsyn og rejser til andre kulturer – direkte fra vores egen stue. 

Det kan blive brugbart i en tid, hvor vi nok må erkende, at vores rejsemønstre skal ændre sig. 

Kulturen spiller altså en nøglerolle i den redefinering af det gode liv, som vi skal skabe.

Samtidigt er vores public service med til at danne os borgere og tage os med ind i en ny tid, hvor maden skal være mere grøn, tøjet mere bæredygtigt, og genanvendelsen skal nå nye højder. Her er opgaven for vores fælles public service helt uvurderlig.

Et modsvar til antidemokratiske tendenser
Rundt omkring i andre europæiske lande er man igen begyndt at satse på kulturen. 

I lande som Frankrig, Italien, Tyskland og Sverige er modsvaret til antidemokratiske tendenser, at vi skal bruge penge på kultur. 

Det er uhyre klogt – og den tendens burde spredes til Danmark. For om noget så styrker kulturen demokratiet. Kulturen kan provokere og skubbe til samfundsdebatten. 

Kulturen sætter kritisk spot på magthaverne – kulturen faciliterer en åben debat.

Vores public service er en demokratisk fortrop – og museerne hjælper os med at mindes historiske perioder, der i demokratiets navn ikke skal gentages. Kulturen kan styrke demokratiet.

Binder en splittet verden sammen
Uligheden i vores samfund er stigende – og ligeså polariseringen. 

Skel mellem kulturelle ophav, skel mellem indkomstniveau samt skellet mellem land og by er stigende. I hvert fald i manges egenopfattelse. 

Alt dette er voldsomt problematisk for sammenhængskraften. Her kan kulturen agere som det kit, der binder en splittet verden sammen. 

Når to børn, der møder hinanden, kan tale sammen om en film, de begge har set, udviskes skellene mellem rig og fattig. Når unge mennesker sveder sammen på grønsværen, er fodboldturneringen med til at vise lighederne mellem by og land.

Vi skal bruge kulturen aktivt. Unge i udsatte boligområder burde ikke gå og frygte for at blive smidt ud af boligen – men i stedet lære andre unge at kende på musikskolen. Kulturen kan styrke sammenhængskraften.

Min vision som Enhedslistens nye kulturordfører er først og fremmest at løfte debatten. Vi skal italesætte kulturen som mere og andet end økonomisk nyttig. Vi skal vise alle de værdier, som kulturen kan skabe – kun på den måde kan vi igen få sat kulturpolitikken højt på den politiske dagsorden.

Dokumentation

Altinget inviterer partiernes nye og genvalgte kulturordførere og aktører til en diskussion om, hvad der bør blive efterårets hotte emne på kulturområdet, og hvad der skal have højeste prioritet.

Mød debatpanelet her, og følg debatten på Altinget: kultur

Bertel Haarder, kulturordfører for Venstre

Birgitte Bergman, kulturordfører for Det Konservative Folkeparti

Charlotte Broman, kulturordfører for Socialistisk Folkeparti

Uffe Elbæk, kulturordfører for Alternativet

Pernille Vermund, kulturordfører for Nye Borgerlige

Mai Villadsen, kulturordfører for Enhedslisten

Morten Kirkskov, kunstnerisk direktør i Skuespilhuset

Lena Brostrøm, Formand for Dansk Artist Forbund

Louise Stenstrup, direktør i Dansk Teater


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024