Tre milliarder træer og et sommerfugleindeks: Stor aftale om genopretning af naturen knebent vedtaget

EU's medlemslande giver grønt lys til den kontroversielle naturgenopretningslov, efter at Slovakiet og Østrig er vendt på en tallerken.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) med sine europæiske kolleger. Til venstre ses Belgiens miljøminister Alain Maron, der hverken stemte for eller imod.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) med sine europæiske kolleger. Til venstre ses Belgiens miljøminister Alain Maron, der hverken stemte for eller imod.Foto: Pressefoto / Rådet
Julie SchønningJacob Hederos

Efter lang tids tovtrækkeri kan EU's medlemslande endelig samle et kvalificeret flertal for den kontroversielle lov om naturgenopretning.

Det står klart efter et møde mellem de 27 miljøministre mandag.

Det kompromis, som EU's ministre havde fundet med de folkevalgte i EU-Parlamentet, var ellers blevet skrinlagt, efter at en ungarsk U-vending fik mange lande til enten at stemme imod eller helt undlade at stemme.

Det betød, at loven, der fastsætter et overordnet mål om, at 20 procent af Europas natur til lands og til vands skal genoprettes inden 2030, blev lagt i fryseren.

"En katastrofe," kaldte blandt andre Danmarks Naturfredningsforening det.

Læs også

Forslaget krævede tilslutning fra medlemslande, der repræsenterer mindst 65 procent af EU's befolkning. Da Østrig og Slovakiet sluttede sig til ja-siden under ministermødet mandag, kunne ministrene lige akkurat mønstre et flertal.

Dermed blev loven vedtaget med mindst mulig opbakning fra medlemslandene.

Seks lande stemte imod

Mens 20 lande stemte for, stemte seks lande – Sverige, Finland, Italien, Polen, Holland og Ungarn – imod. Belgien, der har EU-formandskabet, undlod at stemme.

Østrigs miljøminister Leonore Gewessler fra partiet De Grønne har hele tiden været fortaler for loven. Hun har dog ikke haft den nødvendige opbakning til at stemme for, da den østrigske regering – ledt an af den konservative kansler Karl Nehammer – samt landets ni delstater var imod.

Søndag kunne miljøministeren dog fortælle, at delstaten Wien havde ændret holdning, og at hun efter advokatkonsultation nu ville stemme for loven. 

Imidlertid har hendes konservative regeringskolleger varslet et efterspil og anklaget ministeren for magtmisbrug. Det vil nu være op til anklagemyndigheden, om sagen skal afgøres ved en domstol. 

Læs også

Resultatet af mandagens afstemning glæder imidlertid Danmarks miljøminister Magnus Heunicke (S).

"I dag er en ualmindelig stor dag for naturen i Europa. Trods flere forsøg fra andre lande på at udskyde vedtagelsen af naturgenopretningsforordningen har vi nu endeligt vedtaget forordningen," skriver ministeren i et opslag på X.

"Det her viser, at EU er i stand til at træffe grønne beslutninger efter EP-valget trods sorte spådomme," fortsætter han.

Medlemslandene skal inden for to år have lavet en national plan for genopretningen.

Fakta
  • I sommeren 2022 fremsatte EU-Kommissionen et forslag til en forordning om naturgenopretning. Dengang lød det fra Kommissionen, at Europas natur er i en "alarmerende tilbagegang".
  • Et år senere blev et kvalificeret flertal af EU's medlemslande enige om at stemme for forordningen. Landene havde dog en del ændringer til det oprindelige forslag og fik derfor kritik for at udvande loven.
  • I februar 2024 blev loven stemt igennem Europa-Parlamentet. 329 stemte for, 275 imod og 24 hverken/eller.
  • Forordningen betyder, at EU-landene skal genoprette de naturområder, der er i dårlig forfatning. 30 procent skal genoprettes inden 2030, 60 procent inden 2040 og 90 procent inden 2050.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024