Debat

Jelved: Unge kan og vil selv skabe kultur

DEBAT: Når det handler om kulturtilbud, giver det ikke mening at tale om børn og unge i samme kontekst. Med projektet ”URKRAFT 2015” får de unge derfor mulighed for at skabe deres egne kulturevents, skriver kulturminister Marianne Jelved (R).

Med kulturåret ”URKRAFT 2015” får de unge mulighed for at skabe deres egne kulturevents, skriver kulturminister Marianne Jelved (R).
Med kulturåret ”URKRAFT 2015” får de unge mulighed for at skabe deres egne kulturevents, skriver kulturminister Marianne Jelved (R).Foto: Nicolas Tobias Følsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Når vi giver de unge mulighederne, så engagerer og involverer de sig, og de får ideer, som hverken embedsmænd eller ministre kan fostre.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Jeg har udnævnt 2015 som året, hvor de unge skaber deres eget kulturår.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fra start til slut er de unge med helt inde i maskinrummet. De har et enormt engagement og vilde ideer. Og så vil de lave kulturarrangementer med hinanden og for hinanden. Her er ikke noget med at være sig selv nærmest. Det handler om at skabe i fællesskab. Gå sammen om at føre ideerne ud i livet, skabe kreative miljøer for dem, der kan og vil være med.

Børn og unge er ikke det samme
Vi har fra politisk hold en tendens til at tale om børn og unge i samme kontekst. Det gjorde vi også i Kulturministeriet, men det blev hurtigt klart for mig, at det ikke var vejen frem. ”Den går ikke, Marianne”, lød det fra Kulturministeriets ungerådgivere. En samling unge mennesker med egen interesse i kulturlivet. ”Det virker bedst, når I lader os gøre det selv. Giv os en håndsrækning, så får vi vores ideer op at flyve, og så skal I se”.

Jeg tog de unge på ordet. Og sammen skabte vi URKRAFT 2015, som er navnet på ungekulturåret. URKRAFT kommer af kultURKRAFT – altså kultur som kreativ kraft mellem mennesker, men også som en grundlæggende kraft i samfundet. Behøver jeg nævne, at de unge naturligvis selv har fundet på titlen?

De unge tager over
Som en del af URKRAFT har vi lavet Urkraftpuljen. Den kan søges af unge mellem 15-25 år, og de kan søge op til 10.000 kroner til deres egne kunst-, kultur- og demokratiprojekter. Ansøgningsudvalget består af unge kunstnere eller kulturprojektmagere, og de har allerede delt over 170.000 kroner ud til ungekulturprojekter i hele landet.

Vi tilbyder i samarbejde med kommunerne projektlederforløb, hvor de unge kan lære, hvordan man leder og styrer kulturprojekter. Og så kommer der en masse events i løbet af året, som de unge selv tager initiativ til.

Når vi giver de unge mulighederne, så engagerer og involverer de sig, og de får ideer, som hverken embedsmænd eller ministre kan fostre. For mig at se er det en god måde at skabe kultur og udvikling på, når initiativerne gror og skabes ude i miljøerne.

Jeg tror på og har tillid til, at der i samfundet er en initiativrigdom og virketrang, som vi politikere skal gøre vores til at stimulere og hjælpe til at gro. Vi skal turde slippe kontrollen og have tillid til, at alle borgere - unge som ældre - skaber fællesskaber, der på bedste vis binder vores samfund sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024