Debat

Kulturklubben: Det skader kulturen, hvis man skærer i turismen

Internationale storbygæster forventer et rigt kulturudbud, og hvis det ikke indfries, udløser det en generel negativ vurdering af hele destinationen. Det er derfor vores klare opfordring, at der ikke saneres i den statslige støtte til Wonderful Copenhagen, skriver Kulturklubben.

Danmarks hovedstad er i konkurrence med andre hovedstæder – ikke mindst på kulturområdet, skriver Kulturklubben.
Danmarks hovedstad er i konkurrence med andre hovedstæder – ikke mindst på kulturområdet, skriver Kulturklubben.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har et rigt og varieret kulturliv, hvoraf mange af landets store kulturinstitutioner er placeret rundt omkring i hovedstadsregionen.

Kulturinstitutionerne er ikke kun med til at skabe en spændende og levende hovedstad; de er også vigtige i forhold til at danne os danskere kulturelt samt bevare og formidle vores fælles historie. 

Ud over at være til for landets borgere, modtager museer og kulturinstitutioner i hovedstadsregionen årligt et stort antal internationale gæster fra mange forskellige lande, som er turister i København og i den øvrige hovedstadsgeografi.

I 2023 havde hovedstaden ifølge Danmarks Statistik cirka 7,5 millioner internationale turistovernatninger.

Læs også

Kultur og turisme er uadskillelige
De internationale turister udgør en betydelig andel af kulturlivets betalende gæster, og er dermed af fuldstændig afgørende betydning for den økonomi, der skal til for at udvikle kulturlivet og kulturudbuddet.

I hovedstaden udgør internationale gæster 48 procent af publikum, hvor de for kulturinstitutioner i resten af landet til sammenligning samlet set udgør 12 procent.

Kulturlivet i hovedstadsregionen har brug for en stærk turisme, som omvendt er afhængig af et stærkt kulturudbud.

Kulturklubben
Netværk for kulturinstitutioner i hovedstadsregionen

Vi kender det fra os selv, når vi er på storbyferie rundt i verden: Kulturoplevelser er en vigtig del af rejsen – og også i valget af destination. Det gælder selvfølgelig også turister, der kommer hertil fra udlandet. 57 procent af de internationale storbyturister er kulturturister.

Med andre ord har kulturlivet i hovedstadsregionen brug for en stærk international turisme, som omvendt er afhængig af et stærkt kulturudbud.

Kultur og turisme kan ikke skilles ad. Internationale storbygæster forventer et rigt kulturudbud, og hvis det ikke indfries, udløser det en generel negativ vurdering af hele destinationen.

Det bekymrer os derfor, når vi nu kan læse, at det såkaldte Frigast-udvalg vil anbefale at fjerne hele den statslige finansiering af Wonderful Copenhagen, som er helt central for, at kulturturismen i hovedstadsregionen udvikles og vækster.

Behov for en samlende aktør
Som kulturinstitutioner samarbejder mange af os med Wonderful Copenhagen – eksempelvis om produktudvikling, målgrupper, internationalisering og om samlet at udvikle hovedstadsregionens konkurrenceevne som international kulturdestination.

Vi har skabt en fælles vision og handlingsplan for hovedstaden som kulturdestination, CopenCore, udviklet på tværs af Erhvervsministeriet, Kulturministeriet, Københavns Kommune og en lang række kulturaktører – med Wonderful Copenhagen som samlende og eksekverende aktør.

Piller man ved motoren i hovedstadens turisme, vil det få konsekvenser for rigtig mange, ikke mindst kulturlivet.

Kulturklubben
Netværk for kulturinstitutioner i hovedstadsregionen

Et godt eksempel på, at en samlet destination som Danmarks hovedstad – hvor kulturen er kernen – skal drives, udvikles og markedsføres af en stærk og samlende aktør som Wonderful Copenhagen.

Og behovet for en samlende aktør er stort.

For Danmarks hovedstad er i konkurrence med andre hovedstæder – ikke mindst på kulturområdet, hvor andre lande investerer massivt i udviklingen af deres hovedstæder, hvorfor flere står stærkere end København i den internationale konkurrence om turisterne.

I lyset af det helt tætte samspil og den gensidige afhængighed mellem Danmarks kulturinstitutioner i hovedstadsregionen og hovedstadens internationale turisme, er det vores klare opfordring, at der ikke saneres i den statslige støtte til Wonderful Copenhagen.

Der er for meget på spil. Piller man ved motoren i hovedstadens turisme, vil det få konsekvenser for rigtig mange, ikke mindst kulturlivet.

Afsendere

Medlemmer af Kulturklubben:

Anni Mogensen, Direktør Museet for Søfart 
Dorthe Weinkouff Barsøe, Direktør, Dansk Arkitektur Center
Elisabeth Nøjgaard, Museumsdirektør, Karen Blixen Museum Rungstedlund
Gertrud Hvidbjerg Hansen, Direktør, Glyptoteket
Henriette Povlsen, Vicedirektør, Nationalmuseet
Jeanette Bursche, Direktør, Rundetaarn
Magnus Restofte, Museumsdirektør, Enigma
Marie-Louise Dunker Nielsen, Vicedirektør, Statens Museum for Kunst
Mette Broksø Thygesen, Adm. direktør, Planetarium
Ole Andersen, Direktør, Dyrehavsbakken
Peter C. Kjærgaard, Museumsdirektør, Statens Naturhistoriske Museum
Søren Bak-Jensen, Direktør, Arbejdermuseet

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Weinkouff Barsøe

Vicedirektør, Dansk Arkitektur Center
merkonom (Niels Brock 1990)

Henriette Dudek Povlsen

Vicedirektør for Museer og Slotte, Nationalmuseet
Cand.merc.int.

Ole Andersen

Adm. direktør, Dyrehavsbakken
MBA (CBS)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024