Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

KL om nyt grønt ministerium: Slut med skåltalerne – nu skal vi trække i arbejdstøjet

Det nye Ministerium for Grøn Trepart forpligter regeringen til at blive ved bordet og føre aftalen ud i livet. For skal Danmark for alvor males grønnere, kræver det en masse gode aftaler lokalt, og at snubletrådene fjernes - ikke mindst på Christiansborg, skriver KL’s formand for Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen.

Med det nye ministerium forpligter regeringen sig til at blive ved bordet og føre aftalen ud i livet. Dermed gør de også en bekymring til skamme ved at stemple så massivt ind. Tak for det, skriver Birgit S. Hansen. 
Med det nye ministerium forpligter regeringen sig til at blive ved bordet og føre aftalen ud i livet. Dermed gør de også en bekymring til skamme ved at stemple så massivt ind. Tak for det, skriver Birgit S. Hansen. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En historisk forandring af Danmarks arealer. Det er opgaven, vi i kommunerne skal stå i spidsen for med den grønne trepartsaftale.

Vi er mere end klar til at løfte ansvaret, og der er udfordringer nok at tage fat på, når vi skal sikre plads til både naturen og landbruget herhjemme.

Læs også

I kommunerne spiller vi en nøglerolle i udviklingen og planlægningen lokalt. Med aftalen bliver den rolle endnu større i forhold til at sikre, at tingene skrider frem, og at der tages ejerskab lokalt og tænkt i helheder på vejen mod at opfylde målene for klima, vandmiljø, natur, biodiversitet, drikkevand og andre omlægningsindsatser.

Men i kommunerne kan vi langtfra gøre det alene.

Derfor er det klogt, at regeringen har valgt at oprette det nye Ministerium for Grøn Trepart, hvis opgave bliver at sikre, at ambitionerne bliver ført ud i livet.

Kriserne står i kø

Vi står med en historisk vigtig aftale, som kræver, at alle parter står sammen og bidrager med hver sin del, så vi kan lykkes med at få omsat de store ambitioner til konkret virkelighed lokalt. Og så vi i fællesskab får bragt Danmark et bedre sted hen - både for klimaet og miljøet.

Lige nu har vi en gylden mulighed for at ændre vores landskab og natur til det bedre.

Birgit S. Hansen
Formand, KL's Klima- og Miljøudvalg

Derfor er det vigtigt, at regeringen hele vejen igennem hurtigt kan være med til at sætte rammerne og fjerne de barrierer, vi møder undervejs, så vi kan få skabt fremdrift og konkrete resultater.

Med det nye ministerium forpligter regeringen sig til at blive ved bordet og føre aftalen ud i livet. Dermed gør de også en bekymring til skamme ved at stemple så massivt ind. Tak for det!

Nu kan vi få skabt et bredt ejerskab og nogle meget smidigere arbejdsgange, så vi hurtigt kan gå fra ambitioner til konkret handling.

For kriserne står i kø.

Vi har udledt for meget kvælstof, og det går udover vores havmiljø. Mere end 380 arter er allerede uddøde i den danske natur - og næsten lige så mange er kritisk truede. Og i dag er kun 2,3 procent af vores areal beskyttet natur. Det er alt for lidt.

Vi skal have skabt mere plads til naturen, biodiversiteten og de vilde dyr i Danmark. Vi skal have omlagt vores arealer, rejst mere skov og beskyttet vores livsvigtige grundvand og kyster langt bedre. Og så skal vi - ikke mindst - have reduceret vores CO2-udledninger.

Lige nu har vi en gylden mulighed for at ændre vores landskab og natur til det bedre.

Men skal vi for alvor male Danmark grønnere, kræver det, at det ikke bliver ved skåltaler, men at vi trækker i arbejdstøjet, får lavet en masse gode aftaler lokalt og fjernet snubletrådene - ikke mindst på Christiansborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Minister for grøn trepart, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024