Ekstra kommissærtjans kom bag på Dan Jørgensen: Jeg havde helt ærligt ikke overvejet muligheden

Dan Jørgensen løb med hele to porteføljer, da Ursula von der Leyen tirsdag præsenterede sit nye kommissærhold. Det havde han ikke set komme.

Dan Jørgensen er indstillet til at blive ny energi- og boligkommissær.
Dan Jørgensen er indstillet til at blive ny energi- og boligkommissær.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

STRASBOURG: Det var ikke en overraskelse for Dan Jørgensen, da Europa-Kommissionens formand tirsdag udpegede ham til kommende energikommissær. 

“Jeg var en af de første til samtale med Ursula von der Leyen. Og efter den samtale var jeg godt klar over, at det var den vej, det gik: energiporteføljen,” siger han, da Altinget møder kommissærkandidaten sammen med den danske presse i Strasbourg tirsdag.  

Derfor har han haft god tid til at forberede sig på rollen.  

Det er ikke fordi, jeg synes, vi sigtede lavt, da vi gik efter energi

Dan Jørgensen
Energi- og boligkommissærkandidat

Omvendt forholder det sig med rollen som boligkommissær. Den nyoprettet post har Ursula von der Leyen valgt at slå sammen med energiområdet under ledelse af Dan Jørgensen. Et træk, der først faldt endelig på plads i sidste øjeblik, inden sløret blev løftet for jobfordeling blandt de 27 medlemmer af den næste EU-Kommission.

“Det er ganske nyt for mig. Men der er nogle oplagte overlap mellem de to områder. Jeg havde allerede tænkt en del over, hvad jeg skulle gøre som energikommissær. På den liste var at mødes med den kommende boligkommissær ganske hurtigt,” fortæller han og tilføjer med et smil:  

“Det bliver så nemt nok at få sat op nu.”  

Det er nemlig energiporteføljen, der har været Danmarks prioritet hele vejen igennem processen, som også har varet længere tid, end Dan Jørgensen har været Danmarks officielle kandidat.  

“Det er ikke, fordi jeg synes, vi sigtede lavt, da vi gik efter energi. For at være helt ærligt havde jeg ikke lige tænkt, at man også kunne bede om noget andet. Så det er en positiv overraskelse,” fortæller han.  

Anti-atomkraft kan blive et problem 

Nu ligger den store opgave for Dan Jørgensen i at forberede sig til de høringer, som Europa-Parlamentet foretager af alle Ursula von der Leyens 26 kommissærkandidater.  

En opgave, som han ikke forventer at slippe lettere fra, blot fordi han selv har siddet i parlamentet i ni år og været med til at grille kommende kommissærer. 

Læs også

“Næsten tværtimod. Jeg tror, de vil tænke: Han ved, hvad det handler om, så han har bare at levere. Så det bliver meget teknisk, og det bliver forfra og bagfra i hele porteføljen,” lyder det fra den tidligere danske klima- og energiminister.  

Han skal læse op og snakke med fagfolk, men også netværke med de vigtige europaparlamentarikere på hans område.  

Og så skal han til at berolige parlamentarikere fra atomkraftsglade lande om, at han ikke vil nedlægge deres kraftværker. Dan Jørgensen har nemlig været en udtalt modstander af, at atomkraft skulle komme til at spille en rolle i den danske energiforsyning.  

“Det bliver helt sikkert et kontroversielt spørgsmål, for Europa står meget splittet. Jeg har siddet til mange ministerrådsmøder, hvor det har fyldt så meget, at det faktisk har blokeret for, at vi kunne tage fornuftige diskussioner på andre områder,” fortæller han.  

Derfor kommer en af mine hovedopgaver til at være at forsøge at være kompromismager

Dan Jørgensen
Energi- og boligkommissærkandidat

Kompromismageren

Ifølge Dan Jørgensen er der tre fløje i spørgsmålet om atomkraft.  

På den ene side er der de indædte tilhængere. På den anden de indædte modstandere – også udover deres egne grænser. Et sted midt imellem er den gruppe af lande, som han mener Danmark tilhører, som er anti-atomkraft på egne vegne, men ikke andres.  

“Selv i Danmark må vi anerkende, at vi er en del af et energisystem, hvor når vi en gang imellem trykker på stikkontakten og får strøm ud, så er det på grund af atomkraft i Sverige,” siger han.  

“Derfor kommer en af mine hovedopgaver til at være at forsøge at være kompromismager og finde fælles fodslag,” forudser Dan Jørgensen.  

Og her ser han, at især den grønne gruppe i Europa-Parlamentet kan komme til at spille en nøglerolle.  

“Jeg er personligt rigtig glad for, at de grønne har været en aktiv medspiller for von der Leyen i den her proces. Med pres fra fløjene kan vi måske være endnu pragmatiske og dygtige til at møde hinanden på midten af europæisk politik,” siger han.  

Læs også

Derfor bekymrer det ham ikke, at der både i parlamentet og Rådet er færre stemmer, der taler for en grøn omstilling, end der var for blot et par år siden.

“Forud for Europa-Parlamentsvalget var der en del snak om, om vi var i gang med at se et grønt backlash. Det synes jeg i nogen grad, man må sige er aflyst,” siger Dan Jørgensen.  

“Jeg negligerer ikke, at der stadig er kritiske stemmer og jeg negligerer heller ikke, at de fylder mere. Men hvis man ser på von der Leyens guidelines og præsentation af den nye kommission, så er det jo med grønne briller på.” 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Danmarks kandidat til EU-Kommissionen, fhv. minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024