Auken vil begrænse privates brug af pesticider

PESTICIDER: Fremover skal sprøjtemidler opdeles, så private kun kan købe nogle produkter. Tiltaget er et af flere i miljøministerens sprøjtemiddelstrategi, som skal vedtages inden jul.
Auken vil beskytte grundvandet bedre. Derfor vil regeringen lave en ny sprøjtemiddelstrategi.
Auken vil beskytte grundvandet bedre. Derfor vil regeringen lave en ny sprøjtemiddelstrategi.Foto: Claus Bjørn Larsen
Anders Jerking

Der er mange af Aukens ideer, som er i overensstemmelse med vores synspunkter. Jeg tror godt, at vi kan lave en aftale, som hænger sammen.

Per Clausen (EL)
Miljøordfører
Det skal fremover være sværere for haveejere at få fingre i de mest krasse sprøjtemidler. I den kommende sprøjtemiddelstrategi vil miljøministeren opdele pesticiderne i to kategorier, så nogle midler ikke kan købes af private.

"I dag kan haveejerne købe de fleste slags sprøjtemidler. Det gælder eksempelvis midler, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og midler, som egentlig kun må bruges på markerne af landmænd, som har et sprøjtecertificat og dermed er uddannet til at sprøjte. Nu opdeler jeg sprøjtemidlerne i to grupper - en til private og en til erhvervet. Derfor er det slut med, at haveejere kan købe de sprøjtemidler, som er tiltænkt landmændene," skriver Ida Auken (SF) i en mail til Altinget.dk.

Derudover vil ministeren kræve, at forhandlere af sprøjtemidler gennemgår en uddannelse, så de bedre kan rådgive kunderne om den rette bruge af pesticiderne.

Opdelingen sker for at leve op til EU's "Rammedirektiv for bæredygtig anvendelse af pesticider". Direktivet kræver, at salg af pesticider, der er godkendt til professionel brug, begrænses til personer, der besidder et certifikat.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024