Kommission vil stramme beskyttelse af §3-natur

FIK DU LÆST: Natur- og Landbrugskommissionen vil lave udpegningen af §3-naturen bindende. Et stort fremskrift for naturen, mener DN og ekspert. Ændringen kan ske erstatningsfrit, mener Kammeradvokaten. Det er landbruget imod. (Bragt første gang i april).
Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Anders Jerking

Vi er meget glade for forslaget om en bindende udpegning. Der har været alt for for elastik i §3-beskyttelsen

Thyge Nygaard
DN

(Bragt første gang i april) 

Der skal strammes op over for beskyttelsen af §3-naturen, mener Natur- og Landbrugskommissionen, som i sidste uge afleverede sine anbefalinger.

Der er cirka 340.000 hektar natur, som er beskyttet af § 3, men den nuværende udpegning er kun vejledende og desuden indrettet sådan, at arealer både kan vokse ind og ud af beskyttelsen.

Dokumentation

Her er kommissionens anbefalinger om §3-natur: 

  • Registreringen af beskyttet natur efter naturbeskyttelseslovens § 3 skal gøres til en bindende udpegning, når den igangværende nationale opdatering af registreringen er afsluttet. Alene de registrerede arealer skal være beskyttede. Registreringen opdateres løbende af kommunerne.
  • Ny registrering og afregistrering af beskyttede naturarealer skal ske ved afgørelse og med mulighed for påklage.

  • Beskyttede naturarealer i byzone og sommerhusområder skal beskyttes mod alle former for tilstandsændringer – ikke kun inddragelse til landbrug.

  • Der skal fastsættes regler, som forbyder eller begrænser muligheden for at gødske og sprøjte på beskyttede naturarealer.

  • Det skal præciseres i lovgivningen, at staten på samme måde som kommunerne har pligt til at pleje egne naturarealer omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

  • Bødeniveauet for overtrædelser af naturbeskyttelsen bør hæves for at sikre en større præventiv effekt og for at bringe niveauet i overensstemmelse med lignende overtrædelser. Der bør samtidig indføres mulighed for, at kommunerne i ensartede sager kan udstede et administrativt bødeforlæg.



Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024