Debat

Klimasvigt i vandplanlægningen?

DEBAT: Miljøcentrene inddrager ikke klimaforandringerne i de kommende vandplaner, der skal implementere vandrammedirektivet. Det er problematisk, skriver dagens debattører, som har undersøgt problemet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Herfra skal lyde en opfordring til miljøcentrene om netop at gribe den mulighed, den strategiske miljøvurdering indebærer, for at inddrage hensynet til klimaændringer i vandplanlægningen - og dermed mulighed for at undgå et potentielt klimasvigt i vandplanlægningen.

Sanne V. Larsen og Thorkild F. Jensen
Rambøll og AAU
Fakta

Om undersøgelsen

Debatindlægget baserer sig blandt andet på en rundspørge foretaget til de syv statslige miljøcentre i januar 2008.

Spørgsmålene er rettet til de medarbejdere hos miljøcentrene, som arbejder med vandplanerne, og fokuseret på at afdække, hvorvidt klimaændringer inddrages i vandplaner og/eller i strategiske miljøvurderinger, samt begrundelserne herfor.

Rundspørgen er en del af et ph.d.-projekt omhandlende klimaændringers inddragelse i strategisk miljøvurdering af de nye vandplaner.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Rambøll og Aalborg Universitet og udføres af Sanne Vammen Larsen.

Af Sanne Vammen Larsen,
Phd.-stud., AAU/Rambøll
og Thorkild Feldthusen Jensen,
Markedsdirektør, Rambøll

Der er stigende opmærksomhed omkring klimaændringer som en væsentlig faktor i myndighedernes planlægning. På internationalt plan kæmpes der med imødegåelse af klimaændringer, og på nationalt plan har den danske regering øget fokus på klimaspørgsmålet.

På en anden front udarbejdes der netop nu i miljøcentrene med de nye vandplaner, som skal udarbejdes jf. EU's vandrammedirektiv og miljømålslov.

En rundspørge til landets syv miljøcentre viser, at det er besluttet hovedsageligt ikke at tage hensyn til konsekvenserne af klimaændringer i den første generation af de nye vandplaner på grund af manglende tid og viden.

Kraftige regnskyl kan skade naturen
Dette er beklageligt, da klimaændringer potentielt kan have alvorlige konsekvenser for vandmiljøet. Som eksempel forudsiges fremtidens klima at byde på færre, men kraftigere regnskyl, som udgør en risiko for negative ændringer i det biologiske system.

Omvendt er det måske ikke realistisk med en systematisk inddragelse af klimaændringer i vandplanerne på nuværende tidspunkt.

Opgaven er anseelig, og at tilføje klimaændringer og konsekvenserne heraf som en ekstra dimension i vandplanerne - fyldt med usikkerheder og mangel på præcise data - vil gøre opgaven endnu større.

Vandplanerne skal ifølge lovgivningen underkastes en strategisk miljøvurdering, hvor planens konsekvenser for miljøet belyses og vurderes, blandt andet med fokus på klimatiske faktorer.

Grib chancen
Dermed repræsenterer de strategiske miljøvurderinger en mulighed for at tage klimaspørgsmålet op og foretage kvalitative overvejelser, dels af planens virkninger på klimaet, dels af klimaændringers betydning og indvirkning på planen, og på det grundlag foretage afbødning af og tilpasning til klimaændringer.

I rundspørgen udmelder flere miljøcentre da også, at klimaændringer kan komme på dagsordenen i forbindelse med strategisk miljøvurdering af vandplanerne.

Herfra skal lyde en opfordring til miljøcentrene om netop at gribe den mulighed, den strategiske miljøvurdering indebærer, for at inddrage hensynet til klimaændringer i vandplanlægningen - og dermed mulighed for at undgå et potentielt klimasvigt i vandplanlægningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024