Hjælp til truet kirkeugle

NATUR: Et nyt projekt til 2,1 millioner kroner skal hjælpe den truede kirkeugle.
Anders Jerking
Fakta

Fakta:
Tidligere har man troet, at det drastiske fald i bestanden af kirkeuglen, der engang var den almindeligste ugle i Jylland, skyldtes manglende redemuligheder. Kirketårne var blevet lukket og hule træer fældet. Undersøgelser viser imidlertid, at det snarere er den almindelige omstukturering af landbruget, der er problemet. Vidtstrakte kornmarker er ikke uglernes livret, mens selv små græssede arealer nær redestedet kan sikre artens overlevelse. Det viser sig da også, at det kreaturrige Vesthimmerland er et af kirkeuglernes kerneområder.  

Det vurderes at den nuværende bestand på omkring 100 par vil være tilstrækkelig som udgangspunkt for at sikre en levedygtig bestand i Danmark fremover.


Kilde: Skov- og Naturstyrelsen
Bestanden af kirkeugler går kraftigt tilbage, og fortsætter udviklingen, vil kirkeuglen uddø inden for en nær fremtid.

Et nyt projekt skal nu hjælpe den truede ugle. Forskning viser, at hovedproblemet er en for lav ungeproduktion, især mangler ungerne føde. Derfor vil projektet på kort sigt fokusere på fodring af ungerne, og på længere sigt på at skabe bedre fødesøgningsmuligheder.

Skov- og Naturstyrelsen har afsat 2,1 millioner kroner til projektet som udføres i et Grønt Partnerskab mellem landboforeningen AgriNord, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening og Vesthimmerlands, Rebild og Aalborg Kommuner.

Brug for langvarig indsats 
Danmarks Naturfredningsforening opfordrede i sidste uge Folketingets Miljøudvalg til at finde flere penge til de truede arter. Men foreløbig glæder Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, sig over, at der er fundet penge til uglerne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024