Personalemangel kan forsinke miljøgodkendelser

GODKENDELSER: Aftale mellem Miljøministeriet og KL skal sikre hurtigere sagsbehandling af miljøgodkendelser. Dansk Landbrug er tilfreds. KTC advarer om personalemangel.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Der er steder, hvor man er trængt personalemæssigt, og hvor man ikke kan få de mennesker, man mangler.

Mikael Jentsch
Formand i KTC
Det skal være slut med landmænd, der venter i årevis på miljøgodkendelser til husdyrbrug. En ny aftale mellem Kommunerens Landsforening (KL) og Miljøministeriet sikrer kommunerne 100 ekstra millioner til hurtigere sagsbehandling. (Se, hvad aftalen indebærer nedenfor).

Mikael Jentsch, formanden for de kommunaltekniske chefer i KTC, er glad for aftalen, fordi der nu kommer ro på området. Han håber, at kommunerne kan leve op til aftalens sagsbehandlingstider, men advarer om, at personalemangel kan gøre det vanskeligt at få bugt med sagspuklerne.

Få med kvalifikationerne 
"Der er steder, hvor man er trængt personalemæssigt, og hvor man ikke kan få de mennesker, man mangler. Vi har en forholdsvis overskuelig flok af mennesker, der har forudsætningerne for at lave miljøgodkendelserne, og det øger ikke ressourcerne at give flere penge til de samme mennesker. Det er jo ikke sådan, at man kan omskole dem, der bliver fyret i industrien til at lave miljøgodkendelser," siger Mikael Jentsch.

Han peger på, målene kun bliver nået, hvis sagsbehandlingen bliver opprioriteret både politisk og ledelsesmæssigt i kommunerne, og endelig skal kommuner og landbrug koordinere, hvilket materiale ansøgningerne skal indeholde, så de ikke skal sendes frem og tilbage mange gange.

Dokumentation
Aftalen indebærer:

Hurtigere sagsafgørelser
- Fra 1. august 2009 vil der blive indført maksimale afgørelsestider, således at alle ansøgningerne skal være afgjort efter senest 12 måneder. Kravet til hurtige afgørelser vil stige løbende.
- Fra 1. april 2010 skal ansøgningerne være afgjort efter senest 9 måneder.
- Fra 1. oktober 2010 skal ansøgningerne være afgjort efter henholdsvis seks og ni måneder afhængig af hvilken type sag, der er tale om.

Flere penge og flere afgørelser
- Staten investerer sammenlagt godt 100 mio. kr. i at sikre bedre rammer for sagsbehandlingen i kommunerne.
- For at realisere de korte afgørelsestider er parterne enige om, at det er nødvendigt at afvikle den eksisterende sagspukkel, og der er enighed om, at der i 2009 skal afgøres 2352 sager og 2010 skal afgøres 2620 sager. Der lægges dermed op til en markant aktivitetsforøgelse i forhold til godt 800 afgørelser i 2008. 
- Af de 100 mio. afsættes blandt andet en statslig aktivitetsafhængig pulje på i alt 43,5 millioner kroner til afvikling af sagspuklen. Der kan udbetales midler til kommuner, der præsterer et højere antal sagsafgørelser på husdyrområdet i 2009/2010, end det på forhånd fastsatte antal sagsafgørelser på 1350 årligt.

Aftalen indebærer endvidere et tættere samarbejde mellem Miljøministeriet og KL/kommunerne. Det er derfor aftalt, at der gennemføres følgende målrettede initiativer:

- Oprettelse af statslige rejsehold, hvor kommunerne kan rekvirere rådgivning
- Fastlæggelse af standarder for den bedste tilgængelige teknologi til at nedbringe miljøbelastningen
- Forbedringer af det IT baserede ansøgningssystem
- Oprettelse ny help desk i Miljøministeriet til rådgivning af kommuner
- Et kommunalt videnscenter som skal samle erfaring og udvikle netværk mellem kommunernes fagfolk

Kommunerne overtog det fulde ansvar for at løse opgaven med at miljøgodkende landbrug med husdyrloven, som trådte i kraft 1. januar 2007. Med den nye aftale sætter parterne fart i arbejdet med godkendelserne efter husdyrloven.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024