Et yndigt land med meget sunde skove

BAGGRUND: De danske skove er så sunde, at det vækker undren i EU. Læs her historien om, hvordan de danske skove på papiret blev sundere end skovene i andre lande.
Anders Jerking

Det er bedre, at det er tydeligt for enhver, hvornår det er en faglig vurdering, og hvornår der er tale om politisk prioritering. Nu kan offentligheden få det indtryk, at det er den faglige vurdering, at naturtilstanden i skoven er god.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, DMU
Danmark er et yndigt land. Det står med brede bøge. Det ved enhver. Men da dr. Doug Evans i EU-Kommissionen studerede den danske regerings indberetning over skovenes sundhedstilstand, må han alligevel have studset over, hvor yndigt det stod til med de danske skove.

For at EU kan holde øje med, om medlemslandene kan leve op til habitatdirektivet, skal alle lande i en database indtaste oplysninger om de nationale skoves tilstand og formodede udvikling. I databasen kunne Doug Evans se, at de danske skove var beskrevet som "favourable" - markant bedre end indberetningerne fra landene omkring Danmark.

Det fik ham til at skrive en undrende mail til DMU, hvor han overvejede, om Danmark mon havde brugt andre kriterier end de øvrige lande.
"Of course it's always possible that Danish woods really are in a much better condition, but it does seem unlikely," sluttede han sin mail.

Også andre steder undrede man sig over de danske skoves overraskende sunde status. For eksempel i miljøorganisationen Nepenthes, som derfor søgte aktindsigt i korrespondancen mellem DMU og Skov- og Naturstyrelsen angående EU-indberetningerne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024