Oppositionen vil bruge flere penge på natur

FINANSLOV: Både S, SF og R vil afsætte flere penge end regeringen til natur og miljø. Pengene skal gå til mere natur, økologi, miljøteknologi og en indsats mod støj. Rituelt overbud, mener Venstre.
Socialdemokraterne, De Radikale og SF er kommet med deres forslag til finanslov.
Socialdemokraterne, De Radikale og SF er kommet med deres forslag til finanslov.Foto: Colourbox
Anders JerkingKristian Aaskov Nielsen

Når man er i opposition, så ser man, hvad regeringen lægger frem, og så prøver man at overgå det. Det er helt efter bogen.

Eyvind Vesselbo (V)
Miljøordfører
Selv i krisetider skal der satses på natur og miljø. Sådan lyder det fra oppositionspartierne, der i de seneste dage har spillet ud med deres finanslovsforslag. Både S, SF og R vil bruge flere grønne penge end regeringen.

SF vil afsætte 1.150 millioner kr. på bedre og mere sammenhængende natur, hvoraf de 750 millioner skal hentes fra EU som frivillig modulation. Pengene skal bruges til at oprette skov og lysåben natur.
"Vi bliver nødt til at tænke langsigtet på bæredygtigheden, og der er slet ikke råd til ikke at investere i naturen," siger partiets miljøordfører, Ida Auken.

Penge til MUDP 
SF vil også sætte penge af til et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP). 150 millioner i 2010. Herefter 200 millioner om året.
"På den måde kan vi udvikle danske teknologier og få dem solgt i resten af verden. Det er en måde at skabe vækst, som regeringen ikke støtter nok," siger Ida Auken.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere sagt, at han håber at finde penge til et MUDP i globaliseringsmidlerne, der skal fordeles til efteråret.
"De globaliseringsmidler bliver brugt mange gange. Nu må vi se, om det lykkes ministeren at finde penge," siger Ida Auken.

Dokumentation
Det vil Socialdemokraterne
BYMILJØ: 100. mio. kr. er afsat på at gøre byerne grønnere, sundere og mere sikker at leve i. Bekæmpelsen af støjbekæmpelse og luft- og partikelforurening skal intensiveres. Hertil vil Socialdemokraterne øge tilgængeligheden af hverdagsnatur.

NATUR: Der er afsat 300 mio. kr. til mere og bedre natur til gavn for almindelige danskere. Finansieringen skal ske gennem en omlægning af landbrugsstøtten.

ØKOLOGI: Der skal være en målrettet fødevareforskning. Der skal være en øget fokus på økologi i offentlig institutioner og bedre bedre rammebetingelser for økologisk fødevareproduktion.

Det vil SF:
MUDP: 150 mio. kr. sættes af til et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) i 2010. Herefter 200 mio. kr. de næste fire år.

NY NATUR: 850 mio. kr. sættes af til at etablere 3.750 ha ekstra skov via privat skovrejsning og 1.750 ha ekstra lysåben natur. 300 mio. kr. afsættes til naturpleje mm. Den ekstra naturindsats løber op i 1.150 mio. kr. - de 750 mio. kr. finansieres via frivillig modulation.

Det vil De Radikale:
ØKOLOGI: Der afsættes 200 mio. kr. i 2010 til forskning, markedsudvikling og omlægningsstøtte. I 2020 skal 20 procent af landbrugsarealet dyrkes økologisk.

NATUR: Der afsættes 200 mio. kr. til opkøb af følsomme og urentable jorde til naturgenopretning. Desuden skal der udpeges fem nye nationalparker.

MILJØ: 200 mio. kr. afsættes til miljøinitiativer mod kemikalier, til beskyttelse af drikkevand og indsats mod jordforurening, samt til udvikling af vugge-til-vugge-princippet.

MUDP: Der afsættes penge til at oprette et MUDP.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024