Uenighed om regning for rent vand

VAND: Er det forureneren eller forbrugeren, som skal betale for rent drikkevand? Det er partier og organisationer langtfra enige om.
Anders Jerking
Hvem skal betale regningen for grundvandsbeskyttelsen, hvis der indføres større sprøjtefrie zoner omkring vandboringerne? Det er politikere og organisationer langt fra enige om.

I Grøn Vækst blev det aftalt at udvide de sprøjtefrie zoner omkring boringerne til 25 meter, men vand- og spildevandsforeningen Danva og Landbrug & Fødevarer har lavet en aftale om zoner på 300 meter. Nu skriver miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i et brev til Danva, at det enkelte vandværk og dets kunder skal betale kompensationen til landmanden for grundvandsbeskyttelsen, hvis man udlægger zoner på 300 meter.

Det er Danva utilfreds med. Foreningen mener, at ministeren dermed ophæver forureneren-betaler-princippet.
"Det er urimeligt, at det er vandforbrugeren, der via vandprisen skal bøde for en svag godkendelsesordning, der godkender stoffer, der kan trænge ned i grundvandet eller for landmænd, der ikke anvender pesticider efter forskrifterne," siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.

Urimeligt at nogen skal betale to gange 
Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, bakker imidlertid ministeren op.
"Hvis det skal betales over skatten, kommer nogen til at betale to gange. De, der har deres egen boring, får ingen kompensation, men de skal betale over skatten til de store byer, som har svinet med vandet, og henter det langt væk fra," siger han til dr.dk.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024