Politikere vil bruge flere penge på jordforurening

FORURENING: Både miljøminister og opposition vil sikre, at regionerne bruger flere af deres penge på selve oprydningen efter jordforureninger. Det kom frem på et samråd, hvor miljøministeren forsikrede, at der ikke fremover vil opstå situationer som Collstrop-sagen.

Jeg mener ikke, problemet er stort, for i dag er der en helt anden miljøbevidsthed end tidligere, og der sker ikke jordforurening i det omfang, vi så før i tiden. Miljøstyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke har kendskab til nyere forureninger af samme størrelsesorden som Collstrop-sagerne.

Karen Ellemann (V)
Miljøminister
Fakta

Der er i alt 13.000 forurenede grunde i Danmark. Her er der overvejende tale om tilfælde, hvor påbudsmulighederne er udtømte. Derfor er oprensningen det offentliges ansvar.

Men halvdelen ligger uden for det offentlige indsatsområde, fordi forureningen ikke truer drikkevand eller menneskers sundhed.

Omkring 10 procent kræver oprensning, vurderer Miljøstyrelsen.

Oprensningen er regionernes ansvar. De modtager årligt 400 millioner, der går til kortlægning, undersøgelse, drift, overvågning, borgeroplysning og oprensning.

Kun 100 millioner går til decideret oprensning.
Ca. 120 mio. går til kortlægning
Ca. 50 mio. går til undersøgelser
Ca. 45 mio. går til drift og anlæg af overvågning
Ca. 100 mio. går til borgerservice/ vejledning

Jordforureningsloven blev vedtaget i 2001 af et bredt flertal i Folketinget. Det betød indførelsen af et forurener-betaler-princip. Det ubetingede ansvar kom til at gælde for forureninger, som skete efter 1. januar 2001. Den forurenende virksomhed kan få et påbud om at fjerne forurening, som er sket efter 1. januar 2001, og genoprette tilstanden. Påbud kan meddeles, selv om forureneren har forladt den forurenede grund og ikke længere har rådighed over den.

Miljøskadereglerne har siden 2008 betydet, at når der konstateres en miljøskade, vil virksomheden, der er årsag til skaden, skulle stille økonomisk sikkerhed.


Kilde: Miljøministeriet

Regionerne får hvert år 400 millioner kroner til oprensning af forurenede grunde. 13.000 grunde i Danmark er nemlig så forurenede, at drikkevandet flere steder er truet, og børnehaver må lukke på grund af sundhedsrisiko.
Men regionerne bruger kun 100 millioner af de 400 millioner på oprensning, oplyste miljøminister Karen Ellemann (V) på et samråd onsdag.

Forbrugsordfører Benny Engelbrecht (S) er fortørnet over, at så få af midlerne går til decideret oprensning og så mange til bureaukrati.

"Det er skræmmende, at der i virkeligheden er så få penge, der bliver brugt på at lave den opgave, det i virkeligheden handler om, nemlig at rydde op i nogle giftgrunde," siger Benny Engelbrecht, der sammen med forbrugsordfører Pia Olsen Dyhr (SF) havde indkaldt ministeren i samråd.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024