Ingen bæredygtige byer uden samarbejde

BÆREDYGTIGHED: Samarbejde, visioner og begejstring er opskriften, hvis en kommune vil udvikle sine byer i retning af mere bæredygtighed. Sådan lyder rådet fra Frederikshavn Kommune, som er fast besluttet på at blive en af de første helt bæredygtige byer.
København og Frederikshavn er to byer, der begge satser stærkt på bæredygtighed.
København og Frederikshavn er to byer, der begge satser stærkt på bæredygtighed.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk

Bæredygtige byer er faktisk noget, der kan lade sig gøre i hele landet og ikke kun i de helt store byer, men også i byer som Frederikshavn. Det er vigtigt at skabe retning, begejstring og samarbejde, blev der sagt. Og det er jo en af grundene til, at jeg er så glad for, at det er et samlet miljøudvalg, der har inviteret til den her konference, fordi vi så bliver nødt til at have en fælles vision for at komme i mål.

Ida Auken (SF)
Miljøordfører og formand for Folketingets Miljøudvalg
Fakta

Konferencen om bæredygtige byer blev arrangeret i samarbejde mellem Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, Teknologirådet og Dansk Arkitektur Center og fandt sted på Christiansborg tirsdag 2. november.

Arkitekt Jan Gehl, Gehl Architects, og Bjarke Ingels, BIG, var inviteret som oplægsholdere.

Ulrik Winge, direktør i Center for Bydesign i Københavns Kommune, og Mikael Jentsch, teknisk direktør i Frederikshavn Kommune, var inviteret til at tale om ideer, udfordringer og resultater i forbindelse med at planlægge og organisere processen i en by, der vil arbejde i en mere bæredygtig retning.

Dele af konferencen kan genses på Folketingets tv.


Kilde: Teknologirådet
Først udstikker man en retning, så skaber man begejstring om den retning, og endelig sætter man hele kommunen til at arbejde sammen på kryds og tværs for at følge retningen til dørs. Det er i grove træk opskriften på en bæredygtig by, lyder det fra Mikael Jentsch, teknisk direktør i Frederikshavn Kommune.

Tirsdag var han oplægsholder ved en konference på Christiansborg om bæredygtige byer og rådet til andre kommuner, der vil gå samme vej, var klart:

"Det er summen af alle de små ting, der er det vigtige. Skab en retning, skab noget samarbejde på kryds og tværs, skab noget begejstring også for det private erhvervsliv - for det er dem, der skal bære det - og fortæl hele tiden historien om, at man er en del af noget større," sagde Mikael Jentsch.

Selvom Vestas for nylig har nedlagt sin afdeling i Skagen, så holder Frederikshavn Kommune fast i visionen om at blive den første bæredygtige by i Danmark. I 2015 vil Frederikshavn være 100 procent forsynet med vedvarende energi.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024