Kvælstofreduktion er gået i stå

KVÆLSTOF: En ny rapport dokumenterer, at der ikke er sket en reduktion af kvælstofindholdet i vandmiljøet gennem de seneste år - på trods af politiske målsætninger herom.
Fakta

Ifølge Vandmiljøplan I fra 1987 skulle udledningerne til vandmiljøet være nedbragt til højst 50 procent af niveauet midt i 1980'erne. Denne målsætning blev fastholdt i Vandmiljøplan II, og en række nye virkemidler blev implementeret.

Med Vandmiljøplan III er der besluttet en yderligere reduktion på minimum 13 procent af kvælstofudledningen frem til 2015 i forhold i 2003, altså efter, at effekten af vandmiljøplan II er slået igennem.

Med aftalen om Grøn Vækst, der afløser og følger op på Vandmiljøplan III, er der sket et paradigmeskift i mål for reduktion i næringsstoffer. I aftalen om Grøn Vækst er der sat et reduktionsmål for den årlige landbrugsrelaterede udledning af kvælstof til havet på 19.000 ton N i 2015. Randzoner som virkemiddel er videreført i Grøn Vækst, og der er sat et mål om reduktion i den årlige landbrugsrelaterede fosfortilførsel til vandløb og søer på 210 ton fosfor.


Kilde: Rapport, DMU
Fra 1990 og frem til 2004 lykkedes det stort set at halvere indholdet af kvælstof i det vand, som løber til havet, men i de seneste år er ikke lykkedes at få nedbragt kvælstofs-niveauet, viser en ny Novana-rapport fra DMU, som er lavet i samarbejde med By- og Landskabsstyrelsen.

Rapporten bygger på data indsamlet primært af By- og Landskabsstyrelsen.

Poul Nordemann Jensen, konsulent i DMU, har stået for udarbejdelsen af rapporten. Han forklarer, at der ikke har været en nedgang i vandets kvælstofindhold gennem de seneste år.

"Helt overordnet kan man sige, at vi har set et fald på 47 procent i forhold til 1990, hvor overvågningen startede, men de seneste fem år har vi ikke kunne konstatere en nedgang i vandets kvælstofindhold," siger Poul Nordemann Jensen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024