Ekspert: Brug planloven til at oprette naturzoner

BIODIVERSITET: For at sikre biodiversiteten bør man bruge planloven til at oprette særlige naturzoner, hvor naturen har førsteprioritet, foreslår DMU-forsker. Andre forskere er enige.
Skovdriften spiller en afgørende rolle for biodiversiteten, påpeger flere forskere.
Skovdriften spiller en afgørende rolle for biodiversiteten, påpeger flere forskere. Foto: colourbox
Anders Jerking

I naturzonerne skulle natur og biodiversitet have førsteprioritet og være det primære formål. Hvis vi tog konsekvensen af vores ønske om at have natur og oprettede naturzoner på 20 procent af vores areal, så var vi nået langt.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, DMU
Brug planloven til at sikre biodiversiteten. Det var et af de mere overraskende forslag, da en række forskere tirsdag var samlet i Videnskabernes Selskab i København for at diskutere, hvordan man standser tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed.

Forslaget kommer fra seniorforsker Rasmus Ejrnæs, DMU. Han påpeger, at store dele af de områder, vi i dag kalder natur, ikke bliver forvaltet og beskyttet som natur. Det betyder, at de ikke er egnede levesteder for vores rødlistede arter.

Derfor foreslår han at bruge planloven til at opdele landet i naturzoner, produktionszoner og urbane zoner.

"I naturzonerne skulle natur og biodiversitet have førsteprioritet og være det primære formål. Hvis vi tog konsekvensen af vores ønske om at have natur og oprettede naturzoner på 20 procent af vores areal, så var vi nået langt," siger han og peger på, at der i naturzonerne skulle fokuseres på gamle træer og dødt ved, græssende dyr, rent vand og på beslastningen fra næringsstoffer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024