32,8 mio. til forskning i landbrug og klima

NYHED: Staten giver nu penge til seks forskningsprojekter om klimaforandringer og landbrug.
Niels Th. Dahl

Det skal nu undersøges nærmere, hvilken betydning de globale klimaændringer får for det danske landbrug.

Fødevareministeriet og Familie- og Forbrugerministeriet har netop bevilget i alt 32,8 mio. kr. til forskning i området på seks forskellige projekter, der ledes af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet.

"Vi taler meget om klimaændringerne, men på mange felter savner vi viden om, hvad det vil betyde i praksis. Nu får vi på landbrugsområdet et tiltrængt vidensløft, der vil give os bedre viden at handle ud fra. Det er også vigtigt, at vi sikrer, at landbrugsproduktionen ikke påvirker miljøet i negativ retning under de nye betingelser," siger fødevareminister Hans Christian Schmidt (V). 

Dokumentation

De seks forskningsprojekter:

Klimaændringers betydning for jordbrugsproduktionen
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet har i samarbejde med Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet fået 6,5 mio. kr. til at undersøge klimaændringernes direkte og indirekte indflydelse på jordbrugsproduktionen.

Udvikling af bæredygtig planteproduktion til reduktion af drivhusgasser fra jordbruget
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet har i samarbejde med Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet fået 5,9 mio. kr. til forskning i mere bæredygtige produktionsmåder inden for planteavl.

Bioenergi- og gylleteknologier til reduktion af drivhusgasser
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet har i samarbejde med Forskningscenter Risø fået 6,1 mio. kr. til forskning i bioenergi og gylleteknologi.

Cisgenetisk byg og hvede som dyrefoder
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet har i samarbejde med Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret fået seks mio. kr. til at forske i byg og hvede med det formål at forbedre de to afgrøders foderegenskaber, hvad angår kvælstof og fosfor. Et varmere klima med ændrede produktionsvilkår vil kunne resultere i en øget udvaskning af næringsstoffer. Dyrefoder produceret på cisgenetiske byg og hvede kan være en måde at modgå dette på.

Modstandsdygtighed over for svampeangreb
Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet har i samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet og Biocentrum, DTU fået seks mio. kr. til forskning i sorter af byg, der er modstandsdygtige over for angreb af fusariumsvampe.

Forbedrede afgrøder til 2. generations biobrændstof
Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet har i samarbejde med Molekylærbiologisk Institut, Københavns Universitet og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet fået 2,2 mio. kr. til forskning i afgrøder, der er særlig velegnede til bioenergiproduktion.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024