Amt: Miljøminister kvæler Mariager Fjord

NYHED: Landbruget får mulighed for at pumpe endnu mere kvælstof og fosfat ud i Mariager Fjord og andre sårbare områder, hvis ny lov vedtages. Århus Amt, Danmarks Naturfredningsforening og fagfolk har slået alarm. Connie Hedegaard (K) afviser kritikken, men SF har nu kaldt hende i samråd.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mariager Fjord er slet ikke nævnt i loven, så forligsparterne har jo åbenbart vurderet, at den ikke er så sårbar, at den skal være omfattet af særlige regler. Det giver jo ingen mening.

Jytte Heslop
Natur- og miljøchef i Århus Amt
Den hårdt plaget Mariager Fjord og flere andre sårbare områder får det endnu værre, hvis miljøministerens lov om miljøgodkendelser til husdyrbrug bliver vedtaget. Den ny lov stiller mindre skrappe krav til landbruget, og det vil specielt gå ud over de sårbare områder, advarer eksperter.

”Mariager Fjord er slet ikke nævnt i loven, så forligsparterne har jo åbenbart vurderet, at den ikke er så sårbar, at den skal være omfattet af særlige regler. Det giver jo ingen mening,” siger Jytte Heslop, der er natur- og miljøchef i Århus Amt.

Århus Amt er rystet over ny lov
Amterne har i dag mulighed for at stille skærpet krav om udledning overfor landbrug, der støder op til særligt sårbare områder. Med ny lov forsvinder den mulighed for en lang række områder, og giver dermed landbruget lov til at udlede mere kvælstof, nitrater og andre skadelige stoffer.

Gennem mange år har Århus Amt kæmpet ihærdigt for at forbedre forholdene i Mariager Fjord, der, på grund af beliggenheden, er særligt udsat for iltsvind. Amtet er mildest talt rystet over, at loven på ingen måde tager hensyn til Mariager Fjord.

Dokumentation
Iltsvind og miljøproblemer i Mariager Fjord

  • I august 1997 blev Mariager Fjord ramt af et alvorligt iltsvind, der udryddede alt liv i Inderfjorden. Fjorden blev erklæret død.
  • I sommeren 1999 og 2001 var situationen i fjorden igen tæt på kritisk.
  • Næringsstoftilførslen fra land og særlige forhold omkring fjordens udformning er årsagen til fjordens sårbare miljøtilstand.
  • For at nedbringe risikoen fokuseres der på tiltag, der kan reducere næringsstoftilførslen i fjorden.
  • Fire dambrug og tre rensningsanlæg er nedlagt. Og der er oprettet fire områder med våde enge og en forbedret spildevandsudrensning.
  • I vandmiljøplanerne er der tiltag på landbrugsområdet, der skal afhjælpe problemet, herunder udvidelser af husdyrbrug afstemt med fjordens tålegrænse for kvælstof og fosfor.
  • Målinger udført d. 17. august 2006 viser, at iltsituationen i Mariager Fjord er den kritiske siden 1997. Ligeledes blev der målt det højeste svovlbrinte-indhold siden 2000.
  • Det er det meget lave iltindhold og den varme sommer, der er årsagen til dannelsen af svovlbrinte – en kraftig gift, der dræber muslinger og fisk.
  • På nuværende tidspunkt er der kun observeret fiskedød i et mindre lokalt område af fjorden.
  • Research: Susanne Baden, Altinget


    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024