Bekymring for ny sag om skovsminke

SKOV: Forskere har konstateret, at skovene har det dårligt, men det har Naturstyrelsen undladt at afrapportere til EU. Verdens Skove frygter, at Danmark ligesom i 2007 vil prøve at sminke skovenes tilstand. Det afviser Ida Auken.
Foto: Colourbox
Anders Jerking

Det er vigtigt for mig, at vi rapporterer om skovenes tilstand åbent og ærligt, også selv om det skulle vise sig, at skovene ikke har det så godt. Det har jeg gjort helt klart for ministeriet og Naturstyrelsen.

Ida Auken (SF)
Miljøminister
Fakta

Sagen kort
Danmark skal hvert sjette år indberette til EU, hvordan det går med den natur, som beskyttes af habitatdirektivet.

I juni lavede Naturstyrelsen den danske indberetning, men undlod at indberette status for skovene. De faglige eksperter havde ellers afleveret en indstilling, der viste, at skovenes status er stærkt ugunstig. Styrelsen vil på et møde med en række aktører i næste uge drøfte den faglige indstilling. 

Den seneste indberetning fra 2007 førte i 2009 til den såkaldte 'skovsminkesag', hvor Miljøministeriet blev beskyldt for at sminke skovenes tilstand, fordi man til EU indberettede at skovenes status var ”god”, selv om forskerne var nået frem til, at status var ”ringe”. 

Organisationen Verdens Skove frygter for, at Naturstyrelsen er i gang med at fifle med skovenes tilstand. 

Det skyldes, at Naturstyrelsen har undladt at indberette skovenes bevaringsstatus til EU, på trods af at styrelsen har modtaget en soleklar ekspertvurdering fra DCE Aarhus Universitet, som viser, at skovenes status er dårlig.

Men i stedet for at indberette eksperters faglige vurdering har styrelsen udsat afrapporteringen og indkaldt til dialogmøde med en række interessenter. Verdens Skove frygter, at dialogmøderne er et forsøg på at ”greenwashe” eksperternes vurdering.

”Hvad skal de grønne og kommercielle interesser belyse, som videnskaben ikke kan, når det kommer til status for biodiversiteten?” spørger Kristian Jørgensen fra Verdens Skove.

Eksperter ikke i tvivl
Sagen drejer sig om EU's habitatdirektiv, hvor Danmark hvert sjette år skal indberette naturens status til EU. I juni indberettede Naturstyrelsen status for alle naturtyper på nær skovene. Styrelsen har ellers for længst modtaget en faglig vurdering af skovenes status fra forskere på DCE, Aarhus Universitet. 

”Vores indstilling bygger på en beregnet status, og den viser, at skovenes status er mere ugunstig end rapporteret i 2007,” siger seniorrådgiver Jesper Fredshavn, DCE. 

Han forklarer, at vurderingen blandt andet bygger på data over, hvor mange gamle træer og hvor meget dødt ved der findes i skovene.

”De kriterier mener vi bør inddrages ud fra en biodiversitets-betragtning, fordi gamle træer og dødt ved er levesteder for mange af skovens truede arter,” siger han.

Forskerne er altså ikke i tvivl om skovenes tilstand, men det er i sidste ende Naturstyrelsen, som har ansvaret for at tolke habitatdirektivet og kan beslutte, hvilke kriterier som skal lægges til grund. Det spørgsmål har styrelsen besluttet at diskutere med interessenter og grønne organisationer på et møde i næste uge.

En ny skovsminkesag
I Verdens Skove har sagen stor bevågenhed, fordi den seneste indberetning i 2007 også gav anledning til debat om skovenes tilstand. Her havde forskerne på det daværende DMU vurderet, at skovenes status var ”dårlig” og ”ringe”. Alligevel valgte den daværende By- og Landsskabsstyrelse at indberette til EU, at skovenes status var ”god” eller ”ukendt”. Nu er Verdens Skove bekymrede for, at skovsminke-sagen skal gentage sig.

”Det er bekymrende, at Naturstyrelsen efter afsløringen af så åbenlys fusk ved sidste indrapportering af skovenes tilstand ikke denne gang får afleveret til tiden og undgår enhver mistanke om fiflerier ved at tage DCE’s metoder og fortolkning af EU’s definitioner af skovtilstanden for gode varer,” siger Kristian Jørgensen.

Det var Troels Lund Poulsen (V) som var miljøminister, da skovsminkesagen rasede i medierne i 2009. En af de skarpeste kritikere var SF's daværende miljøordfører, Ida Auken.

Auken: Vi er ærlige
I dag er Ida Auken som bekendt selv miljøminister, og hun afviser, at Danmark vil forsøge at sminke tilstanden.

”Det er vigtigt for mig, at vi rapporterer om skovenes tilstand åbent og ærligt, også selv om det skulle vise sig, at skovene ikke har det så godt. Det har jeg gjort helt klart for ministeriet og Naturstyrelsen,” siger hun og fortsætter:

”Når vi får nye kriterier fra DCE, så indarbejder vi dem i vores indrapportering, så jeg mener snarere, at det er det modsatte af sminke.”

Ida Auken forklarer, at den manglende indrapportering skyldes, at Naturstyrelsen før sommer modtog de nye vurderingskriterier fra DCE. Disse kriterier ønsker hun at drøfte med både forskere og interesse-organisationer.

”Der er forskellige tilgange, også mellem eksperterne fra Aarhus og Københavns Universitet, så jeg tror, at det er godt at få taget en debat om, hvordan vi vurderer det her,” siger hun.

Ida Auken peger på, at drøftelserne med aktører og organisationer også kan bruges til at debattere indsatsen for biodiversitet i skovene.

”Der er et ønske om, at vi bliver mere målrettede i vores tiltag for biodiversitet. Det kan vi også bruge denne anledning til at drøfte. Jeg synes godt, at vi kan retfærdiggøre, at vi venter med at indberette til EU, hvis vi får lavet en gennemarbejdet tilgang,” siger hun og fortsætter:

”Skovene er vanskeligt område, hvor mange skovfolk nok føler, at de får sat sig mellem to stole, skovdrift og natur, så det er godt, at vi nu får gang i denne debat,” siger hun. 

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Naturstyrelsen, juni 2013: 

Naturstyrelsen afrapporterer tilstanden for en lang række arter og naturtyper efter planen til EU-Kommissionen i begyndelsen af juli. Men Naturstyrelsen har besluttet at udsætte afrapporteringen om de danske skoves tilstand til EU-Kommissionen i nogle måneder.

Årsagen er, at Naturstyrelsen fra DCE, Aarhus Universitet for nylig har modtaget et forslag til, hvordan skovenes tilstand skal vurderes. Det indeholder en række faste kriterier, som Naturstyrelsen ikke tidligere har taget stilling til, herunder antal store og mellemstore hjemmehørende træer, antal insektbestøvende arter og kriterier for dødt ved.

 -Vi er i fuld gang med at vurdere DCE’s forslag til kriterier for skovenes tilstand, så vi kan indrapportere bedst muligt. For at sikre den bredest mulige faglige ekspertise og inddragelse, vil vi indkalde DCE, Københavns Universitet, interessenter og de grønne organisationer til et møde om sagen efter sommerferien, siger vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024