Bilka i Horsens består

NYHED: Justitsminister Lene Espersen freder det omstridte Bilka-varehus i Horsens. DF er tilfreds, men kræver, at miljøministeren også fjernes fra sagen om nye sommerhusgrunde. Oppositionen kritiserer regeringen for at trampe på retsfølelsen.
Marie Andergren
Fakta
Connie Hedegaard har sagt om Bilka i Horsens:

"Når den sag om et par måneder havner på mit bord, så sender jeg det signal, at jeg ikke vil acceptere det, der hedder en retslig lovliggørelse. Det kan ikke nytte, at man bare med tilbagevirkende kraft vil ændre lovgrundlaget, og at der ikke sker en brik, og Bilka står der uantastet tilbage. Det vil jeg ikke acceptere."
(Under det konservative landsråd i 2004)

"Vi skal ikke finde på nogle finurlige og kunstige løsninger for at komme ud af den her situation. Det er det, jeg hele tiden har sagt. - Nu ligger bolden hos de lokale myndigheder, det har jeg vidst hele tiden. Jeg har bare tilkendegivet min principielle holdning, fordi jeg er ny miljøminister, og så skulle min holdning ikke komme som et chok for nogen, når sagen når frem til mit bord."
(24. november 2004, til Ritzau)


Kilde: Ritzau
Lokalpolitikerne i Horsens kan ånde lettet op efter at justitsminister Lene Espersen (K) mandag afgjorde, at byens omstridte Bilka-varehus ikke skal rives ned.

Lene Espersen har godkendt det regionplantillæg, der lovliggør det cirka 14.000 kvadratmeter store byggeri fra 2001. En sag som regeringens top fjernede fra miljøminister Connie Hedegaards (K) skrivebord fredag på grund af tvivl om hendes habilitet.

Justitsminister Lene Espersens beslutning er truffet på baggrund af en faglig, juridisk vurdering foretaget af Miljøministeriet og Skov- og Naturstyrelsen.

"I denne vurdering er der bl.a. lagt vægt på, at Dansk Supermarked A/S havde de fornødne tilladelser og dermed var i god tro, da det pågældende byggeri blev opført og taget i anvendelse. Der er også lagt betydelig vægt på, at gennemførelse af et krav om fysisk lovliggørelse må antages at ville medføre et eksorbitant værdispild".

Dokumentation

Fakta om Bilka-sagen

  • Bilka i Horsens åbnede i 2001, men i 2004 gav Højesteret De Samvirkende Købmænd ret i, at varehuset er opført i strid med lokalplanen for området.

  • Horsens Kommune lagde straks op til at lovliggøre Bilka, men på det konservative landsrådsmøde i oktober afviste Connie Hedegaard, at hun ville godkende en retslig lovliggørelse. Hun gav udtryk for, at byggeriet i stedet burde laves om til et mindre supermarked og en række små butikker.

  • I november sidste år aftalte miljøministeren imidlertid med Vejle Amt, at der blev gjort et forsøg på at lave en ændring til regionplanen, der lovliggør Bilka uforandret.

  • Vejle Amt lægger i sit nye regionplantillæg op til, at Bilka blandt andet er med til at skabe ligevægt blandt de store byer i amtet, Kolding, Vejle, Fredericia og Horsens, og at et varehus i Horsens sparer biltrafik til Vejle.

  • Det er denne særlige planmæssige begrundelse, som Lene Espersen nu har besluttet ikke at gøre indsigelse imod.

  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024