Bompenge i danske byer?

DEBAT: De større byer vil drukne i trafik, og køramte bilister vil brænde store milliardbeløb af i tabt arbejdstid, hvis ikke Folketinget og lokalpolitikerne tager affære og mindsker trafikken omkring de store byer, mener debattør fra Institut for Miljøvurdering.

Trafikpropper er et stigende problem i de større danske byer. Det skønnes, at bilisterne i Hovedstadsregionen tilsammen tilbringer 100.000 timer dagligt på at sidde i kø. Det er et spild af samfundets ressourcer. Hvis man sætter værdi på folks tid, så bliver den lange ventetid opgjort til et årligt samfundsøkonomisk tab på 5,8 milliarder kroner.

Kasper Wrang
Økonom, Institut for Miljøvurdering
Af Kasper Wrang, Økonom, Institut for Miljøvurdering I både København og Århus diskuterer politikerne, om der skal indføres kørselsafgifter for bilisterne. Der er bred interesse i Københavns Borgerrepræsentation, mens meningerne blandt politikerne i Århus Kommune er mere delte.

Men uanset holdningerne ude i kommunerne, så kræver indførsel af kørselsafgifter i Danmark en vedtagelse i Folketinget. Det er nemlig i øjeblikket ikke juridisk muligt for kommunerne at indføre kørselsafgifter. På Christiansborg er det imidlertid ikke alene et spørgsmål om ja eller nej til kørselsafgifter.

Folketinget har stor indflydelse på bom-system”
Folketinget har også indflydelse på, hvordan et givent kørselsafgiftssystem skal strikkes sammen. Det kan dreje sig om størrelsen af taksterne, anvendelsen af provenuet, den geografiske udbredelse, eller om det skal være en bompenge-model som i London, eller den mere avancerede km-afgift, hvor betalingen varierer afhængig af tid og sted.

Formålet med kørselsafgifter er at styre trafikken, så der opnås en bedre trafikafvikling og et forbedret miljø. Trafikpropper er et stigende problem i de større danske byer. Det skønnes, at bilisterne i Hovedstadsregionen tilsammen tilbringer 100.000 timer dagligt på at sidde i kø. Det er et spild af samfundets ressourcer. Hvis man sætter værdi på folks tid, så bliver den lange ventetid opgjort til et årligt samfundsøkonomisk tab på 5,8 milliarder kroner.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024