Danmark skal satse på vedvarende energi

Hvis ungdommen havde stemmeret i Folketingssalen mere end en enkelt dag, ville den danske energipolitik se mærkbart anderledes ud. Ifølge Ungdomsparlamentet skal elforsyningen i 2030 baseres på vedvarende energi. Og Danmark skal hvert år investere mindst to mia. kr. i vedvarende energikilder.
Marie Andergren

Forslaget er dyrt, men hvis man giver de mange kontrakter på vindmøller til danske virksomheder, eksempelvis Vestas, kommer en del af de mange penge, man har brugt, ind igen, når virksomhederne betaler skat.

Lovforslag om vedvarende energi
Ungdomsparlamentets miljø- og energiudvalg
Hvis ungdommen havde stemmeret i Folketingssalen mere end en enkelt dag, så ville den danske energipolitik se mærkbart anderledes ud.

Et markant flertal af de 173 unge, som i dag (mandag den 11. april, red.) deltog i Ungdomsparlamentet 2005, stemte for lovforslaget om vedvarende energi.

Danmark skal - ifølge lovforslaget - hvert år investere mindst to mia. kr. i udbygningen af de vedvarende energikilder. Målet er, at den danske elforsyning i 2030 alene er baseret på vedvarende energi. Desuden skal biler, der kører på biobrændstof, fritages for afgift.

"Forslaget er dyrt, men hvis man giver de mange kontrakter på vindmøller til danske virksomheder, eksempelvis Vestas, kommer en del af de mange penge, man har brugt, ind igen, når virksomhederne betaler skat. Forslaget finansieres ved at sætte grundskatten op. Når Danmark får 100 pct. af sin energi fra vedvarende energikilder, sættes grundskatten ned igen," hedder det i lovforslaget fra Ungdomsparlamentets miljø- og energiudvalg.

Dokumentation

Fakta om Ungdomsparlamentet

  • De 173 unge fra 8. og 9. klassetrin i Danmark og Grønland, som mandag deltog i Folketingets Ungdomsparlamentsdag, vedtog følgende lovforslag:

    1. Begrænsning af usunde fødevarer (L 3).

    Ved at fjerne afgiften på sunde fødevarer, bliver de sunde fødevarer 20 procent billigere.

    2. Adskillelse af kirke og stat (L 10).

    Det sker ved at fjerne Grundlovens § 4, der fastslår, at "Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten".

    3. Lov om vedvarende energi (L 20).

    Danmark skal hvert år investere mindst 2 milliarder kroner i en udbygning af de vedvarende energikilder.

    4. Overvågning af unge kriminelle mellem 15 og 21 år (L 23).

    Hvis unge mellem 15 og 21 år begår en mildere lovovertrædelse, skal de have mulighed for at blive overvåget i stedet for at komme i fængsel.

    5. Legalisering af aktiv dødshjælp (L 31).

    En læge kan udføre aktiv dødshjælp på en patient, som er uhelbredeligt syg.

    6. Nedsættelse af råd til forebyggelse seksuelle overgreb mod børn (L 37).

    Der nedsættes et råd – tilsvarende Børnerådet – som skal varetage forebyggende og informerende opgaver for at hindre pædofili og seksuelle overgreb mod børn.

    7. Rygeforbud på offentlige arealer og områder (L 43)

    Al slags rygning på offentlige arealer og områder, herunder banegårde, skoler, biblioteker, centre, haller, venteværelser, restaurationer, busser, tog og stadioner m.v. forbydes.

    8. Nedsættelse af hastighed omkring skoler (L 47)

    Hastigheden omkring skoler, fritidsordninger og fodgængerovergange med skolepatruljer skal nedsættes til max. 25 km/t. for motoriserede køretøjer.

    9. Obligatorisk skolemad (L 54)

    Det skal være obligatorisk for alle skoler at sælge skolemad. Maden skal være sund og varieret. Maden skal laves af en kok.

  • Det er fjerde gang, at Folketinget afholder Ungdomsparlamentsdag.

  • I august 2004 blev alle lærere og elever på 8. og 9. klassetrin indbudt til at deltage i Ungdomsparlament 2005. For at deltage skulle eleverne sende deres egne lovforslag til Folketinget.

  • Da tidsfristen udløb i november, var der indkommet 1503 lovforslag fra 348 skoler. Ud af de mange lovforslag udvalgte Folketinget 59 lovforslag, som blev behandlet på dagens Ungdomsparlamentsdag.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024