Det blev et nej til dobbeltmandater for S-politikere

Hele to gange blev forslag om ændringer til partiloven skudt ned af baglandet på den socialdemokratiske kongres i Aalborg. Først blev der sagt nej til kønskvoter, dernæst til dobbeltmandater.

Det blev på kongressen vedtaget, at Socialdemokratiet skal ”tilstræbe,” at intet køn er repræsenteret ved mere end 60 procent på opstillingslisterne.  
Det blev på kongressen vedtaget, at Socialdemokratiet skal ”tilstræbe,” at intet køn er repræsenteret ved mere end 60 procent på opstillingslisterne.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Det skal ikke være muligt for socialdemokratiske politikere at sidde både i Folketinget og en kommunalbestyrelse eller i et regionsråd.

Det blev søndag bestemt på partiets kongres i Aalborg.

Inden afstemningen blev debatten om forslaget skudt i gang af Marie Stærke, borgmester i Køge og næstformand i partiet.

Hun kunne varmt opfordre sine partifæller til at "støtte tanken om dobbeltmandater," da det ville give mere selvbestemmelse lokalt i kommunerne. 

Et centralt argument for vedtagelsen af dobbeltmandater var, at det ville give de lokale byråd en direkte kilde inde på Christiansborg samt få en politiker, der ville forstå kommunens problemer og situation.  

En anden socialdemokratisk borgmester, der prøvede at overbevise medlemmerne til at stemme for vedtagelse af dobbeltmandater, var Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk.

"Vi har brug for mere samlingskraft i vores parti, der er simpelthen ikke sammenhæng mellem Christiansborg og det lokale. Vi mister så meget kvalitet rundt omkring i byrådene, for det er jo er helt naturligt, at når man bliver dygtigere og gerne vil noget mere, så går man videre til national politik."

Læs også

Et af de gennemgående argumenter fra baglandet mod dobbeltmandater var, at det vil give allerede stressede politikere endnu mere arbejde.

"Vores arbejde skal gøres kvalitativt. Jeg mener, vi går på kompromis med vores kvalitet og politiske arbejde, når man også ved, at de falder om på stribe med stress inde i Folketinget, hvordan skal de også kunne vedligeholde et arbejde i kommunerne," spurgte Nini Oken, delegeret fra Esbjerg omegnskreds.

Men det problem kunne Christina Krzyrosiak Hansen dog ikke genkende, da hun havde sin tid på talerstolen.

"De byrådspolitikkere, som vi har siddende allerede, har altså fuldtidsjob i forvejen. Så det er ikke, fordi vi beder dem om at arbejde mere."

Selvom forslaget om dobbeltmandater ikke blev vedtaget, var der dog et flertal. Men eftersom ændringer til partiloven kræver et flertal på to tredjedele, var flertallet på 53 procent utilstrækkeligt.

Læs også

Ingen kønskvoter til Socialdemokratiet

Modstanden fra baglandet stoppede ikke her.

Det blev også vedtaget ved partiets kongres, at Socialdemokratiet skal "tilstræbe," at intet køn er repræsenteret ved mere end 60 procent på opstillingslisterne. 

Men det originale forslag fra partitoppen gik noget længere. 

De foreslog, at det skulle være et krav, at alle ledelsesniveauer sikrede, at intet køn blev overrepræsenteret. Efter en række ændringsforslag og en lang debat blev forslaget dog ændret til, hvad der reelt blot kan ses som en opfordring.  

Folketingsmedlem Frederik Vad var en af dem, der talte for det oprindelige forslag, hvor ligestilling på opstillingslisterne ville være et krav. 

"Jeg synes, diskussionen er vigtig, og jeg mener, at når partiorganisationen bliver mindre i alle partier, så er man nødt til at tvinge sig selv som parti til at have antennerne langt længere ude, når man rekrutterer," sagde han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune, næstformand, Socialdemokratiet
BA i Historie, Dansk og Engelsk

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024