DF kræver hjælp til kloak-regninger

SPILDEVAND: 1.900 borgere kan få svært ved at betale regningen, når deres bolig skal have forbedret spildevandsrensning. Dansk Folkeparti vil have miljøministeren til at finde en løsning.
"Det er meget problematisk, at en kommune begynder at politianmelde sine egne borgere," mener DF's René Christensen. Han vil nu have miljøministeren til at se på mulighederne for at hjælpe folk, der ikke kan betale deres kloakregninger.
"Det er meget problematisk, at en kommune begynder at politianmelde sine egne borgere," mener DF's René Christensen. Han vil nu have miljøministeren til at se på mulighederne for at hjælpe folk, der ikke kan betale deres kloakregninger. Foto: Folketinget
Anders Jerking
En række borgere kan komme i klemme, når landets kommuner i de næste år ruller deres omfattende spildevandsplaner ud.

Inden 2015 skal 38.000 ejendomme i det åbne land have forbedret deres spildevandsregning. Det skal give bedre vandmiljø. Men for de enkete husejere kan det blive en dyr fornøjelse. Regningen kan ende på mellem 40.000 og 70.00 kroner pr. hustand, og i en rapport anslår Miljøministeriet, at op imod 1.900 borgere kan få svært ved at betale den regning.

Nu vil Dansk Folkeparti have miljøministeren på banen:

"Det er besluttet på Christiansborg, at vi skal have kloakering af hensyn til miljøet, men så må vi også løse problemet på Christiansborg," siger partiets fødevareordfører René Christensen.

Han har derfor bedt miljøminister Ida Auken om et møde og tror på, at de sammen kan finde en løsning.

Dokumentation
Fra Miljøministeriets rapport:  

Der findes visse muligheder for at få udskudt udgifter til lokal rensning og kloakering eller få skattefradrag herfor, som grundejeren tillige skal tage højde for ved valg af spildevandsløsning. Det drejer sig om:

  • vandselskabernes mulighed for at give grundejere henstand med betalingen af tilslutningsbidrag til offentlig kloak,
  • indefrysning af ejendomsskatter mv., herunder tilslutningsbidrag og anlægsudgifter til kloak, samt
  • BoligJob-ordningen, der giver fradrag for lønudgifter til bl.a. anlæg af kloak eller andre spildevandsrenseløsninger. Ordningen udløber dog ved årsskiftet.

I et samfundsøkonomisk perspektiv er der ligeledes er hensyn, der kan tale for såvel kloakering som lokale renseløsninger. Der kan f.eks. i konkrete tilfælde på den ene side være samfundsmæssige hensyn, der taler for kloakering, f.eks. hensynet til et sammenhængende kloaksystem og rentabilitet i rørføringen, selv om vandselskabet på den anden side for hver kloakering typisk betaler 100.000 til 125.000 kr. i kloakeringsomkostninger.

Fremadrettet har undersøgelsen endvidere set på alternative finansieringsmuligheder. Det drejer sig om:

  • Undtagelse af specifikke grupper af grundejere fra krav om forbedret spildevandsrensning
  • Obligatorisk henstand fra vandselskaberne med betaling af tilslutningsbidrag
  • Henstand fra vandselskaberne med betaling af tilslutningsbidrag via kommunale ejerbeføjelser
  • Obligatorisk henstand fra vandselskaberne med betaling af udgifter til anlæg af kloak (ledning mv.) eller lokale renseløsninger
  • Midler fra By-, Bolig og Landdistriktsministeriets LAG-pulje
  • Midler fra byfornyelseslovgivningen
  • Midler fra landdistriktspuljen.

En gennemgang heraf viser efter de respektive ministeriers vurdering af eget ressort, at de tre førstnævnte muligheder (alle på Miljøministeriets område) vedrørende undtagelse af specifikke grupper af grundejere fra krav om forbedret spildevandsrensning, vedrørende obligatorisk henstand fra vandselskaberne med betaling af tilslutningsbidrag og vedrørende henstand via kommunale ejerbeføjelser i vandselskaberne vil være mulige at arbejde videre med under henvisning til formålet om at opnå forbedret spildevandsrensning i det åbne land.

Det er Miljøministeriets vurdering, at initiativet om obligatorisk henstand fra vandselskaberne med betaling af tilslutningsbidrag vil kræve en ændring af § 4 i lovbekendtgørelse nr. 633 af 7. juni 2012 om betalingsregler for spildevandsselskaber, mens initiativet om undtagelse af specifikke grupper af grundejere fra krav om forbedret spildevandsrensning og initiativet om henstand via kommunale ejerbeføjelser i vandselskaberne vil kunne gennemføres af kommunerne på det foreliggende lovgrundlag.

 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024