DF: Miljøministeren løber fra aftale

Regeringen vil alligevel ikke fremsætte lovforslag om, at folk blot skal have ejet deres sommerhus i tre år, før de må bruge det til helårsbeboelse. Dansk Folkeparti beskylder miljøminsteren for at løbe fra "klokkeklar aftale". Connie Hedegaard (K) afviser
Marie Andergren

Kammeradvokaten siger jo klart, at en lempelse vil true den danske sommerhusregel. Og den risiko er regeringen ikke parat til at løbe. Det vil jo ændre hele det danske sommerhuslandskab. Hamborg er kun få timers kørsel fra Vestkysten, så det vil presse sommerhuspriserne i top, hvis udlændinge pludselig får lov at købe sommerhuse i Danmark. Og så har pensionister slet ikke råd til at købe et sommerhus

Connie Hedegaard (K)
Miljøminister
Fakta
Ifølge Kammeradvokaten risikerer Danmark en sag ved EF-domstolen, hvis nogen skulle rejse sag for at få underkendt protokolaftalen fra 1993, som Danmark fik i stand sammen med Edinburgh-undtagelserne fra Maastricht-traktatens fælles mønt og forsvar samt EU-borgerskab og retsligt samarbejde under EUs hat.

  • Miljøministeriet anmodede den 30. marts 2004 Kammeradvokaten om at udarbejde en redegørelse for Planlovens § 41 om pensionisters ret til at benytte boliger i sommerhusområder til helårsbeboelse og protokol nr. 16 til Traktaten om den Europæiske Union om ejendomserhvervelse i Danmark, "Sommerhusprotokollen."

  • Baggrunden var at den daværende miljhøminister (Hans Christians Schmidt) med en væsentlig nedsættelse af ejertidskravet på otte år i Planlovens § 41 ønskede at forbedre pensionisters mulighed for at helårsbebo deres sommerhus. En afgørende forudsætning herfor var, at den danske EU-særregel i form af "Sommerhus-protokollen" ikke herved kom i fare.

  • Dans Folkeparti stillede den 16. april 2004 lovforslag (L 228) om, at ejertidskravet i planlovens § 41 skulle nedsættes fra de nuværende otte år til tre år.

  • I den tidligere miljøministers betænkningsbidrag (Hans Christian Schmidt) oplyste han, at "Jeg deler Dansk Folkepartis ønske om, i videst muligt omfang at forbedre pensionisters adgang til helårsbeboelse i deres sommerhuse; naturligvis uden at den danske særregel - den danske "sommerhusprotokol" - bringes i fare. Når dette er afklaret, og med mindre der er væsentlige indvendinger, vil ministeren i givet fald fremsætte lovforslag om at nedsætte ejertidskravet i planlovens § 41, stk. 1 fra otte år til tre år, som foreslået af Dansk Folkeparti.


  • Kilde: Folketinget - www.ft. dk
    Regeringen har skudt Dansk Folkepartis mærkesag om helårsbeboelse af sommerhuse i sænk.

    Det sker efter at Kammeradvokaten fraråder regeringen at nedsætte planlovens nuværende ejertidskrav på otte år, før en sommerhusejer kan få lov til at bo i sit sommerhus hele året:

    "Det sikreste for Danmarks opretholdelse af det samlede værn mod udlændinges mulighed for at erhverve sommerhus i Danmark vil således være ikke at ændre på det nuværende ejertidskrav...Vurderingen af risikoens størrelse er forbundet med en vis usikkerhed, og det er jo et politisk spørgsmål, hvilken grad af risiko man er indstillet på at acceptere," skriver Kammeradvokaten i sin redegørelse fra 20. oktober 2004.

    Læs Kammeradvokatens redegørelse

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024