DN klager til EU over den danske stat

Danmarks Naturfredningsforening har klaget til EU-Kommissionen over, at Miljøministeriet og Naturklagenævnet fortsat giver lov til tørvegravning i det EU-naturbeskyttede område, Lille Vildmose i Nordjylland. Skov- og Naturstyrelsen afviser, at tilladelserne overtræder habitatdirektivet.
Marie Andergren
Fakta
  • Lille Vildmose i Nordjylland er beskyttet af EU-habitatdirektivet og samtidig med på listen over kommende Nationalparker i Danmark. Mosen er en af Europas største lavlands-højmoser.

  • Højmosen er et unikt levested for en lang række planter og dyrearter og prioriteret på EU-listen som ”Aktiv højmose”. Samtidig er Lille Vildmose med sin beliggenhed ud til Kattegat et yndet raste- og ynglested for trækfugle og derfor udpeget som EU-fuglebeskyttelsesområde.

  • Den formelle klage går på, at den danske stat ved Miljøministeriet og Naturklagenævnet for-sømmer at leve op til EU-habitatdirektivets artikel 6, fordi myndighederne ikke forhindrer, at der fortsat indvindes tørv umiddelbart op til de intakte dele af Lille Vildmose.

  • Lille Vildmose var oprindelig på 55 km2, men er i takt med bl.a. tørvegravningen siden begyndelsen af 1900-tallet skrumpet ind til 25 km2.

  • Alene Pindstrup Mosebrug udvinder årligt 10.000 tons tørv, som hovedsagelig eksporteres til udlandet. Tørven bruges bl.a. til spagnum.

  • Kilde: Danmarks Naturfredningsforening
    Tørvegravning i Nordøstjylland har fået Danmarks Naturfredningsforening til at klage til EU-Kommisionen over den danske stat.

    Sagen drejer sig om Lille Vildmose, der er beskyttet af EU-habitatdirektivet og samtidig med på listen over kommende Nationalparker i Danmark.

    Selv om Lille Vildmose er et EU-naturbeskyttet område, giver Miljøministeriet og Naturklagenævnet fortsat virksomheder lov til at grave tørv umiddelbart op til Lille Vildmose. Og det er i strid med EU-habitatdirektivets artikel 6, mener Danmarks Naturfredningsforening.

    "Miljøministeriet har ikke været tilstrækkeligt opmærksom på, at man ifølge habitatdirektivet også skal være særligt opmærksom på skadelige aktiviteter udenfor et EU-naturbeskyttet område. Det er det visionære i direktivet, fordi man ikke bare skal se på det isolerede naturområde, men også på hvordan aktiviteter udenfor området påvirker plante- og dyrearter," siger biolog i Danmarks Naturfredningsforening, Michael Stoltze, til Altinget.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024