Erhverv får regning for klimatilpasning

VAND: Et nyt forslag vil betyde, at udgifter til klimatilpasningen skal betales over taksterne. Det vil ramme fødevarevirksomheder urimeligt hårdt, mener Landbrug & Fødevarer.
Hvem skal betale for klimatilpasningen? Det slagsmål venter forude.
Hvem skal betale for klimatilpasningen? Det slagsmål venter forude.Foto: Colourbox.com
Anders Jerking

Vi vil gerne være med til at lave klimatilpasning, men det skal ikke finansieres med en model, som betyder, at vi sender arbejdspladser ud af landet.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører
Et nyt forslag om finansiering af klimatilpasning vil sende en stor ekstra-regning til slagterier og mejerier. Sådan lyder advarslen nu fra Landbrug & Fødevarer, som mener, at forslaget vil forringe mulighederne for en række virksomheder, der allerede er hårdt pressede af international konkurrence.

"Det er fornuftigt at investere i klimatilpasning, men dette forslag vælter endnu flere omkostninger over på et konkurrenceudsat erhverv. Det er ikke rimeligt," siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Den konkrete lovforslag drejer sig om finansieringen af klimatilpasningen i kommunerne. Sidste år aftalte regeringen og KL at investere for 2,5 milliard kroner i klimatilpasning. Nu har Naturstyrelsen haft et lovforslag i høring, som åbner for, at spildevandsselskaberne kan være med til at finansiere indsatsen.

Lovforslaget lægger op til, at spildevandsselskabernes indsats skal finansieres over taksterne, men det vil ifølge Landbrug & Fødevarer betyde, at virksomheder, der udleder meget spildevand, får en stor ekstra-regning.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024