Erhvervslivets dukse belønnes for miljøindsats

Erhvervslivets dukse har fra næste år udsigt til blot at blive kontrolleret af det offentlige hvert tredje år. Amter og kommuner skal i stedet aflægge flere årlige kontrolbesøg på virksomheder, der sviner. Håndværksrådet, DN og DI er alle positive. Dog så DI gerne, at certificerede virksomheder slap for tilsyn.
Marie Andergren

Der er jo ingen grund til, at miljømyndighederne render de dygtige virksomheder over ende. De store virksomheder har jo i dag styr på miljøindsatsen, så med denne vejledning kan vi forhåbentligt få trukket flere små- og mellemstore virksomheder op af miljøstigen.

Lone Alstrup
Miljøingeniør i Danmarks Naturfredningsforening
Virksomheder, som selv yder en stor indsats for miljøet, har fra næste år udsigt til blot at blive kontrolleret af det offentlige hvert tredje år. Til gengæld vil tilsynsmyndighederne samle kræfterne om de virksomheder, der i højere grad belaster miljøet, med op til flere kontrolbesøg årligt.

Det er essensen i Miljøstyrelsens netop offentliggjorte vejledning til amter og kommuner om differentieret miljøtilsyn, som træder i kraft den 1. januar 2005.

"Det gode er, at myndighederne over hele landet nu får et ensartet prioriteringsredskab. De kan fremover prioritere deres tilsyn efter, hvor behovet er størst. Så hvis virksomheden ikke kan finde ud at det med miljøet, så vil myndighederne også være mere efter dem," siger cand.scient. Gudmund Nielsen fra Miljøstyrelsen til Altinget.

Certificerede virksomheder burde helt fritages for tilsyn
Dansk Industri (DI) er yderst positive overfor det differentierede miljøtilsyn.

Dokumentation

Om det differentierede miljøtilsyn

  • Princippet i det differentierede miljøtilsyn er, at lette og forenkle kravene til de virksomheder, som selv gør en indsats for miljøet.

  • Fremover inddeler tilsynsmyndighederne virksomhederne i kategorier efter virksomhedernes vilje til selv at løse deres miljøproblemer. Inddelingen vil bl.a. ske på baggrund af den enkelte virksomheds systematik i sit miljøarbejde - om den eksempelvsi er miljøcertificeret, viser vilje til at give miljømyndigheden nødvendige oplysninger og i øvrigt er lovlydig.

  • Hvis de miljømæssige forhold er upåklagelige, bliver virksomheden kategoriseret som en niveau 1-virksomhed. Hvis forholdene derimod er stærkt kritisable, kategoriseres virksomheden som en niveau 3-virksomhed. Øvrige virksomheder ligger på niveau 2.

  • Vejledningen om differentieret miljøtilsyn er en opfølgning på anbefalingerne fra regeringens Virksomhedsudvalg og et led i regeringens miljøreform på virksomhedsområdet.

  • Med vejledningen har myndighederne fået et godt kendskab til at prioritere sin tilsynsindsats. For den enkelte virksomhed vil kategoriseringen have den konsekvens, at tilsynet med en niveau 1-virksomhed kan begrænsens til et minimum for den npågældende branche - f.eks. et tilsyn hvert tredje år - mens tilsynet med en niveau 3-virksomhed i samme branche kan betyde adskillige tilsyn per år. Kommunernes og amternes tilsynsvirksomhed og ressourcer kan derved løbende målrettes imod de mest tilsynskrævende virksomheder, og dermed derhen, hvor den største miljøgevinst for ressourcerne kan hentes.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024