EU skader dansk grundvand

EU blåstempler stoffer, der er fundet i dansk grundvand eller som er så skadelige for miljøet, af det har ført til et dansk forbud. Greenpeace opfordrer miljøministeren og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg til at gribe ind: De skal slås for dansk særstatus i EU.
Marie Andergren

Politikerne må ud at slås og sige, at vi har en særlig grundvandspolitik i Danmark. Mange andre lande bruger ikke grundvand, men derimod renset overfladevand, til drikkevand, og så er man måske mere ligeglad.

Tarjei Haaland
Energi- og miljømedarbejder i Greenpeace
Fakta
  • 93 aktivstoffer er indtil videre kommet på EUs positivliste, som endnu ikke færdig.

  • Heraf er 13 aktivstoffer fundet i dansk grundvand viser en rapport fra Grøndlands og Danmarks Geologiske Undersøgelser. Og 16 stoffer er eller har været forbudte eller delvist forbudte i Danmark.

  • Så snart stofferne er på EUs positivliste, kan et enkelt medlemsland ikke forbyde dem.


  • Kilde: Greenpeace
    En fjerdedel af de aktivstoffer, som EU har givet det blå stempel på en ny positivliste, forurener grundvandet eller er miljøskadelige i et omfang, der har ført til forbud i Danmark.

    Det vurderer miljøorganisationen Greenpeace efter at have gennemgået Miljøstyrelsens "ændring af bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler", der netop har været sendt i høring.

    Greenpeace frygter, at udviklingen i EU vil ødelægge det danske grundvand, fordi Danmark ikke længere kan forbyde plantebeskyttelsesmidler, der indeholder de pågældende stoffer:

    "Det er ret ildevarslende, at EU godkender nogle stoffer, som dels er fundet i grundvandet herhjemme og dels er blevet forbudt. De firmaer, der sælger de her bekæmpelsesmidler, kan nu med god ret sige, at de her stoffer står på positivlisten, og altså kan de ikke længere forbydes i Danmark," siger energi- og miljømedarbejder Tarjei Haaland til Altinget.

    Dokumentation

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024