Færre grunde skal stemples som forurenede

Grænserne for, hvornår grunde er så forurenede, at de skal kortlægges, skal hæves. Det anbefaler kriteriegruppen, som netop har afsluttet sit arbejde. Efter nytår begynder den politiske forhandling i Folketinget om, hvorvidt reglerne også i praksis skal lempes. Altinget bringer kriteriegruppens anbefalinger her.
Marie Andergren

Vi skal sikre et højt beskyttelsesniveau uden at skræmme danskerne og uden at bruge mange millioner på ting, der ikke er farlige. Nu har den faglige ekspertise på området afleveret sine anbefalinger. Det betyder, at Folketingets partier har et godt grundlag for drøftelser i starten af det nye år.

Connie Hedegaard (K)
Miljøminister
Fakta
  • Baggrunden for anbefalingerne er, at der i maj 2004 blev nedsat en såkaldt kriteriegruppe.

  • Den bestod af repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen, embedslægerne, Arbejdstilsynet, Fødevareministeriet, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen.

  • kriteriegruppen fik til opgave at kigge på, om vi bruger de rigtige metoder, når vi fastsætter grænseværdier for vand, jord og luft, og om grundlaget for, hvornår jordforurening kortlægges, kan fastsættes mere hensigtsmæssigt - med særligt fokus på bly og tjærestoffer.


  • Kilde: Miljøstyrelsen
    Et embedsmandsudvalg i Miljøministeriet vil hæve grænserne for, hvornår grunde er så forurenede, at de skal kortlægges.

    Det fremgår af kriteriegruppens anbefalinger, som netop er blevet offentliggjort.

    "Gruppen anbefaler, at den diffuse, lette jordforurening i byerne, som blandt andet stammer fra vejtrafik og afbrænding fra kakkelovne, ikke længere kortlægges på ejendomsniveau og dermed indgår i matrikelregisteret, som det er tilfældet i dag. Dermed kan vi fremover undgå, at et stort antal grunde bliver stemplet som forurenede, selvom de ikke udgør nogen væsentlig sundhedsrisiko," oplyser miljøminister Connie Hedegaard (K) i en pressemeddelelse.

    Politisk forhandling efter nytår
    Efter nytår skal Folketingets partier forhandle om, hvorvidt reglerne for giftgrunde skal lempes. Hvis partierne følger kriteriegruppens anbefalinger, vil over 100.000 husejere slippe ud af en klemme, hvor de står til at miste ejendomsværdi, hvis deres grunde bliver stemplet som giftgrunde. Samtidig vil det betyde en besparelse på cirka to milliarder kroner på kortlægning, undersøgelse og oprensning.

    Dokumentation

    Kriteriegruppen anbefaler

  • At kortlægningssystemet ændres, så den diffuse jordforurening i byerne med stoffer som bly og PAH, fra bl.a. tradfik og tidligere brug af kakkelovne, ikke indgår i matrikelregisteret, da risikoen ved forureningen er lille sammenligner med andre risikofaktorer. Ligeledes anbefales det, at ejendomme med samme forureningstyper udenfor byerne, først kortlægges, når der skal ryddes op. Andres forureningstyper foreslås kortlagt som hidtil, da de kan spredes til grundvandet eller afdampe til indeklimaet.

  • At de diffust forurenede byområder fremover områdeklassificeres med henblik på at sikre, at jorden ikke skaber problemer, hvis den flyttes.

  • At myndighederne skal give generel information, så borgerne har mulighed for at reducere kontakten til jorden, som ikke kortlægges.

  • At de forebyggende grænseværdier for jord, luft og vand ligger på det rigtige niveau. gruppen anbefaler mindre tekniske justeringer. Gruppen gør opmærksom på, at valgene af hvor stor sundhedsrisiko man vil acceptere er politisk.

  • Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen og embedslægerne finder, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at hæve kriterier for PAH med en faktor tre og at fastholde kriteriet for bly. De kommunale parter har ikke taget stilling til de sundhedsmæssige vurderinger af det samlede forslag.

    Læs Kriteriegruppen anbefalinger.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024