Fredning af danske havområder på vej

Ny EU-beslutning betyder, at danske havområder i Nord- og Østersøen skal holdes fri for udnyttelse, fiskeri og forurening.
Der er også danske havområder i søgelyset, hvis man i EU bliver enige om at udpege fuldt beskyttede havområder. I så fald vil der i disse områder blive totalt stop for fiskeri.
Der er også danske havområder i søgelyset, hvis man i EU bliver enige om at udpege fuldt beskyttede havområder. I så fald vil der i disse områder blive totalt stop for fiskeri.
Natali BraagaardOle Nikolaj Møbjerg Toft

Med dagens beslutning kræver vi, at de hårdest belastede områder nu skal fredes - og det ser ud til at blive særdeles relevant i både Østersøen og Nordsøen. Det er en sejr for miljøet i dag.

Dan Jørgensen
Socialdemokratisk EU-Parlamentariker
Fakta

Marinereservater er havområder, der er lukkede for alle former for "udtag", som eksempelvis fiskeri, sandsugning, ny olie- og gasudvinding m.v. Indenfor disse områder, kan der være tale om delzoner, hvor ingen menneskelig aktivitet er tilladt - eksempelvis områder med særligt følsomme arter.


Kilde: Greenpeace

Til et direktiv om forbedring af havmiljøet stemte Europa-Parlamentet tirsdag for, at der skal oprettes fuldstændigt beskyttede reservater i EU's havområder.

Det kan betyde, at områder som Dokkerbanke i Nordsøen og Bornholmsdybet i Østersøen, der af Greenpeace er udpeget som to af 17 potentielle marinereservater i danske farvande, skal holdes fri for udnyttelse, fiskeri og forurening.

Belastede områder fredes
"Med dagens beslutning kræver vi, at de hårdest belastede områder nu skal fredes - og det ser ud til at blive særdeles relevant i både Østersøen og Nordsøen. Det er en sejr for miljøet i dag," siger en stolt EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), der fremsatte ændringsforslaget i Europa-Parlamentet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024