Gjerskov: Bedre med variable randzoner

RANDZONER: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) erkender, at det ville være bedre med variable randzoner, men mener ikke, at zonerne kan vente. Oppositionen raser over kortgrundlaget.
Foto: Rune Johansen
Anders Jerking

Man kan ikke bare udskyde denne lov, uden at det har nogle konsekvenser. Denne lov skal sørge for, at vi får passet bedre på vores natur. Det har vi internationalt forpligtet os til.

Mette Gjerskov (S)
Fødevareminister

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) erkender, at de kommende randzoner langt fra er perfekte.

"Der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi kunne, så ville det være langt bedre, at vi havde brede randzoner nogle steder og smalle randzoner andre steder, men vi har ikke det videnskabelige grundlag for at gøre det på den måde," sagde Gjerskov under et samråd om randzonerne i Folketingets Fødevareudvalg i sidste uge.

Randzonerne skal fra september udlægges som op til 10 meter brede bræmmer langs alle vandløb og søer. Altså en generel regulering. Både landbruget og forskere har imidlertid argumenteret for, at det ville være langt mere samfundsøkonomisk og miljømæssigt effektivt med en målrettet løsning, hvor bræmmernes bredde varierer efter forholdene. For eksempel skrev daværende DMU (nu DCE) således i 2011 i sit høringssvar til den oprindelige randzonelov:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024