Gjerskov: Retssikkerheden er i orden

RANDZONER: Det er ikke et retssikkerhedsmæssigt problem, at der ikke er et fuldstændigt kort over randzonerne, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S), der understreger, at det er landmandens ansvar, at loven overholdes.
Anders Jerking

Samlet set mener jeg, at processen omkring kortmaterialet lever op til grundlæggende retssikkerhedsmæssige hensyn.

Mette Gjerskov (S)
Fødevareminister
Det er ikke et retssikkerheds-problem for landmændene, at der ikke eksisterer et fuldstændigt kort over, hvor der fra september skal etableres randzoner. Det var konklusionen fra fødevareminister Mette Gjerskov (S), da hun i sidste uge var i samråd i Fødevareudvalget.

Landbrug og oppositionen har protesteret over, at Fødevareministeriet kun har et vejledende og ufuldstændigt kort over de kommende 50.000 hektar randzoner, men på samrådet understregede Gjerskov, at det ikke er et kort, der afgør, hvor der skal være randzoner.

"Det er selve lovbestemmelsen, som bestemmer, hvor der skal være randzoner. Bestemmelsen siger, at der skal være randzoner omkring alle åbne vandløb og ved søer større end 100 kvadratmeter. Det er altså ikke Naturerhvervsstyrelsen, som udpeger randzonerne, men styrelsen stiller et vejledende kort til rådighed," sagde Gjerskov og tilføjede, at de fleste landmænd er klar over præcist, hvor de har vandløb.

Mette Gjerskov understregede, at vejledende kort ikke er et nyt fænomen. Således skal landmænd passe på gravhøje og fortidsminder, også selv hvis de ikke er på et kort - og således har landmænd de sidste 20 år haft 2-meter bræmmer om vandløbene, uden at disse bræmmer er blevet indtegnet på kort. Spørgsmålet om 2-meter bræmmerne har endda været helt i Højesteret, hvor staten fik medhold.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024